Κοινό ανακοινωθέν για το θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ (κατά το προηγούμενο του Παναμά) εξέδωσαν Ελλάδα και Μεξικό, στο οποίο γνωστοποιείται επισήμως η απόφαση του Μεξικού ότι εφεξής θα χρησιμοποιεί το όνομα «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια.
Μέχρι την επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει για το όνομα της ΠΓΔΜ, το Μεξικό για κάθε διμερή και διεθνή χρήση θα αναφέρεται προσωρινά στο κράτος αυτό ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, πρέσβης Juan Manuel Gomez Robledo, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της 63ης Συνόδου της Γεν. Συνελεύσεως του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.
Οι δύο υφυπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισαν τη σημασία της 70ης Επετείου της σύναψης Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού, η οποία θα λάβει χώρα στις 12 Αυγούστου 2009. Αμφότερες οι πλευρές ανεγνώρισαν ότι αυτό το ορόσημο αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Robledo ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της στην υποψηφιότητα του Μεξικού για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2009-2010 και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του Μεξικού στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα στοχεύει στη προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, την ειρήνη και την ασφάλεια καθώς και τη διαφύλαξη των Αρχών που περιέχονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Μεξικανό ομόλογό του για τις εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ο κ. Gomez Robledo υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Μεξικού υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των Ην. Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα αυτό. Διαβεβαίωσε επίσης ότι μέχρι την επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει για το όνομα αυτού του κράτους, το Μεξικό προσωρινά αναφέρεται στο Κράτος αυτό ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817/93 και 845/93, για κάθε διμερή και διεθνή χρήση.