Ανταλλαγή αιχμαλώτων: Η Ουκρανία ελευθερώνει σύμμαχο του Πούτιν για στρατιώτες του Azovstal

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 11:47
UPD:11:55
REUTERS/STATE SECURITY SERVICE OF UKRAIN
A- A A+

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι 215 Ουκρανοί και ξένοι πολίτες αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Ρωσία σε συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Το Κίεβο από την πλευρά του παρέδωσε τον στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και φιλορώσο Ουκρανό Βίκτορ Μεντβεντσούκ. 

Ο Μεντβεντσούκ, ο οποίος κατηγορείται στην Ουκρανία για εσχάτη προδοσία, ήταν ένας από τους 55 ανθρώπους που παραδόθηκαν στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για τους 215 Ουκρανούς αιχμαλώτους. Ο Μεντβεντσούκ κατηγορήθηκε για προδοσία και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας πέρυσι σε μια υπόθεση που ο Πούτιν χαρακτήρισε πολιτική. Ο μεγιστάνας  διέφυγε από τον κατ' οίκον περιορισμό όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά αργότερα συνελήφθη από τις ουκρανικές δυνάμεις. 

Εκείνη την περίοδο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προτείνει την ανταλλαγή του με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που κρατούνται από τη Ρωσία, αλλά το Κρεμλίνο είχε απορρίψει την προσφορά.

Μεταξύ των Ουκρανών που απελευθερώθηκαν είναι 188 μαχητές που συμμετείχαν στην υπεράσπιση του εργιστασίου Azovstal στη Μαριούπολη, που έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης. Ανάμεσά τους ήταν 108 μέλη της τάγματος Αζόφ. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας και υπό τον όρο ότι θα περάσουν το υπόλοιπο του πολέμου στην Τουρκία υπό την προσωπική προστασία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αφεθούν ελεύθεροι πέντε Ουκρανοί διοικητές, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ελεύθεροι αφέθηκαν πέντε Βρετανοί πολίτες, δύο Αμερικανοί και τρεις άλλοι ξένοι, στο πλαίσιο των προσπαθειών διαμεσολάβησης στις οποίες εμπλέκεται η Σαουδική Αραβία, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η ανταλλαγή των κρατουμένων είναι η μεγαλύτερη  μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Η είδηση, ωστόσο, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιαμό από τους σκληροπυρηνικούς στη Μόσχα, υπογραμμίζοντας την συγκυρία κατά την οποία προχώρησε η ανταλλαγή: μία μέρα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή