Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με το να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας, η Τουρκία απεικονίζεται ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία. Δήλωσε επίσης ότι είναι εξωφρενικό η Τουρκία να κατηγορεί τη χώρα μας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταναστευτικό και ανέφερε ότι θα απαντήσει στις κατηγορίες της Άγκυρας κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει σχετικά στον Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Συνέλευση του ΟΗΕ- η οποία αναμένεται την Παρασκευή.
«Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταναστευτικό είναι απλά εξωφρενικό», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που έχει εργαλειοποιήσει τους μετανάστες «ανοιχτά τα τελευταία δύο χρόνια». Προσπάθησε να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα σύνορα της Ελλάδας, προσπάθησε να τους προωθήσει στην Ευρώπη. Εμείς σώσαμε δεκάδες χιλιάδες που κινδύνευαν στη θάλασσα. Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας αλλά παράλληλα σεβαστήκαμε τα θεμελιώδη δικαιώματα. Πρέπει να συνεργαζόμαστε με την Τουρκια για να διαχειριστούμε το ζήτημα αντί να δεχόμαστε να μας κουνάει το δάχτυλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας κατά της Ελλάδας που είναι εντελώς απαράδεκτο. «Είναι κάτι που έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη μία πηγή πολιτικής σταθερότητας όταν πολεμάμε ενάντια στη Ρωσία και προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία», είπε.
Επιχειρώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο προχωράει η Τουρκία σε αυτή την εμπρηστική ρητορική, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί πως είναι μέρος της εγχώριας πολιτικής. «Αλλά αυτό είναι δικο του πρόβλημα, όχι δικο μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, με την Τουρκία είμαστε συνδεδεμένοι λόγω της γεωγραφίας. «Θα έπρεπε να μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με ένα πολιτισμένο τρόπο. Το να αμφισβητείς την κυριαρχία μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη. η. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι σημαντικο για την σταθερότητα στην περιοχή να πέσουν οι τόνοι. «Δεν βοηθάει κανένα, νομίζω ούτε τον ίδιο εάν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο», είπε.
naftemporiki.gr