Η αβεβαιότητα οδηγεί στη Ρώμη

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 07:00
UPD:09:53
REUTERS/Alberto Lingria
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

 

Νέος γύρος αβεβαιότητας περιμένει τους επενδυτές στην προοπτική μιας νίκης των ακροδεξιών στις ιταλικές εκλογές της Κυριακής, σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι ήδη εκρηκτικό από την ενεργειακή κρίση και την απειλή ύφεσης. «Άγνωστος Χ» κατά πόσο μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις Βρυξέλλες και θα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και όχι μόνο.

«Αναμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα στην ιταλική χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς ωστόσο ακραίες μεταβολές τόσο εν αναμονή των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου όσο και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Η επόμενη κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο φθινόπωρο και πιθανές κοινωνικές εντάσεις» αναφέρει ο Φάμπιο Καλντάτο, εταίρος της Olympia Wealth Management. Εκεί ωστόσο όπου οι πολιτικοί κίνδυνοι θα γίνουν περισσότερο αισθητοί είναι η αγορά ομολόγων, καθώς πιθανή διεύρυνση αποδόσεων και spreads θα ασκήσει πιέσεις σε ευρώ και μετοχές.

Σε μία τέτοια περίπτωση στο στόχαστρο θα βρεθούν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες εκπροσωπούν το 30% του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου. Ωστόσο, οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις, μετά από χρόνια επώδυνη αναδιάρθρωση, ενώ θα ωφεληθούν από τα υψηλότερα επιτόκια. Ιδιαίτερα ευαίσθητες ως προς τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση είναι επίσης οι εταιρείες κοινής ωφελείας, οι κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις και η Telecom Italia.

Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs, και ειδικά από το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές παραμένουν ψύχραιμες και σχετικά αισιόδοξες ότι θα αποφευχθούν πολιτικοί κίνδυνοι, ειδικά καθώς οι ηγέτες της ακροδεξιάς έχουν μετριάσει τους τόνους κατά την προεκλογική εκστρατεία τους.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή