Φαράγγι Σαμαριάς: Προς νέο ρεκόρ 160.000 επισκεπτών φέτος

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 20:59
UPD:21:12
A- A A+

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανακήρυξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς Χανίων ως Εθνικού Δρυμού και 30 χρόνια από τη θέσπιση του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000», στις οποίες έχει ενταχθεί η περιοχή.

Στον απολογισμό της φετινής περιόδου, αλλά και στην παρουσίαση των παρεμβάσεων που υλοποιούνται και σχεδιάζονται προχώρησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, με αφορμή τη συμμετοχή του στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας για την ιστορία του Εθνικού Δρυμού, που διοργανώνεται στο Ξυλόσκαλο του Ομαλού Χανίων από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής:

● 130.000 επισκέπτες έχουν διασχίσει το Φαράγγι έως σήμερα και εκτιμάται ότι έως το τέλος της περιόδου θα φτάσουν τους 160.000 δημιουργώντας ρεκόρ για την τελευταία δεκαπενταετία, ενώ για πρώτη χρονιά εφαρμόζεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

● Για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Δρυμού απασχολούνται 35 εργαζόμενοι, οι 7 προέρχονται από τη Μονάδα Διαχείρισης και οι 28 είναι εξωτερικοί συνεργάτες.

● Επισκευή και συντήρηση των κτιριακών υποδομών του Εθνικού Δρυμού, σε όλα τα φυλάκια του φαραγγιού στο Ξυλόσκαλο, στη Σαμαριά, στην Αγία Ρουμέλη, στο σταθμό πρώτων βοηθειών, στις υποδομές εξυπηρέτησης επισκεπτών, στο Κέντρο Πληροφόρησης στο Ξυλόσκαλο.

● Επισκευή, συντήρηση, και λειτουργία του χώρου του παλαιού ελαιοτριβείου Σαμαριάς, ώστε να φιλοξενεί εκθέσεις και να λειτουργεί ως χώρος προβολής της ζωής των παλιών κατοίκων του Δρυμού.

● Σχεδιασμός για την πλήρη αναστήλωση του εγκαταλελειμμένου οικισμού της Σαμαριάς, εντός του Φαραγγιού, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης. 

● Λειτουργία πωλητηρίου για τη διάθεση προϊόντων σχετιζόμενων με τον Εθνικό Δρυμό.

● Μεταφορά επισκεπτών που έχουν κινητικές δυσκολίες με 6 ζώα εργασίας.

● Κατασκευή, αξιοποίηση και προβολή στους επισκέπτες, ενός πρότυπου «γηροκομείου ιπποειδών», για τα ζώα εργασίας που πρόκειται σταδιακά να αποσυρθούν -λόγω ηλικίας- από την ενεργό δράση με μέριμνα και φροντίδα, ως αναγνώριση της συμβολής τους στην εύρυθμη λειτουργία και στην προστασία των επισκεπτών.

● Προστασία για τον Φουρόγατο. Κατ’ αρχάς θα ταυτοποιηθούν γενετικά τα άτομα του είδους και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί μόνιμο πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας του πληθυσμού, με στόχο να καθιερωθεί ο Φουρόγατος ως ένα εμβληματικό είδος της Κρήτης δίπλα στον μοναδικό αίγαγρο.  

Στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας παρέστησαν οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, Βασίλης Διγαλάκης και εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε σχετικά: «Αυτό που κατάφεραν οι Κρητικοί, αυτό που έχουμε καταφέρει οι Έλληνες, διατηρώντας το Φαράγγι ανέγγιχτο στο πέρασμα του χρόνου αποτελεί τον οδηγό μας για το πώς πρέπει να θωρακίζουμε το φυσικό περιβάλλον. Προστατεύοντας τον μοναδικό κρητικό αίγαγρο και την πλούσια βιοποικιλότητα του Εθνικού Δρυμού. Αυτό τιμούμε, φέτος, με την έκθεση φωτογραφίας και τη βράβευση των ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην προστασία του μοναδικού βιότοπου. Σε συνεργασία τον δραστήριο ΟΦΥΠΕΚΑ και τους εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης, θα συνεχίσουμε να το αναβαθμίζουμε».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή