Σολτς: Ο Πούτιν πρέπει να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 08:46
UPD:08:47
REUTERS/EDUARDO MUNOZ
A- A A+

O καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να καταδικάσουν την απόφαση του Ρώσου προέδρου να εισβάλει στην Ουκρανία. «Η επιστροφή του ιμπεριαλισμού δεν είναι απλώς μια καταστροφή για την Ευρώπη. Είναι επίσης μια καταστροφή για την βασισμένη στην ειρήνη παγκόσμια τάξη μας, η οποία είναι η αντίθεση του ιμπεριαλισμού και της νεοαποικιοκρατίας», είπε ο Σολτς.

«Θα παραμείνουμε άπρακτοι θεατές καθώς κάποιοι θα μας στέλνουν πίσω σε μια παγκόσμια τάξη όπου ο πόλεμος είναι κοινό μέσο άσκησης πολιτικής, όπου ανεξάρτητα κράτη αναγκάζονται να γίνουν μέρος ισχυρότερων γειτόνων τους ή αποικιοκρατών επικυρίαρχων, όπου η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προνόμιο για λίγους και τυχερούς;», διερωτήθηκε. «Ή θα καταφέρουμε μαζί να εγγυηθούμε πως ο πολυπολικός κόσμος του 21ου αιώνα θα παραμείνει πολυπολικός; Η απάντησή μου, ως Γερμανού και Ευρωπαίου, είναι: πρέπει να τα καταφέρουμε».

Ο Πούτιν θα εγκαταλείψει τον πόλεμο μόνο όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει και ότι είναι απομονωμένος, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος καταδίκασε επίσης τις προσπάθειες της Ρωσίας να διεξάγει «ψεύτικα δημοψηφίσματα» στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. «Γι’ αυτό δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», είπε. 

Ο Σολτς πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την άνοδο των αναπτυσσόμενων χωρών, και ζήτησε από τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Γερμανίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος κατήγγειλε την Κίνα για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρώην Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μας παρουσίασε την έκθεσή του για την κατάσταση των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ», είπε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει αυτές τις συστάσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή