Επικίνδυνη κλιμάκωση

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 07:00
UPD:08:01
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Μωυσή Λίτση
[email protected]

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη και τις επιπτώσεις του αισθητές στην τσέπη εκατομμυρίων καταναλωτών στον κόσμο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ρίχνει λάδι στη φωτιά...

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως η Ουάσιγκτον θα στηρίξει στρατιωτικά την Ταϊβάν στην περίπτωση κινεζικής εισβολής. Δήλωση που εξόργισε, όπως αναμενόταν, το Πεκίνο, το οποίο τη θεωρεί ανάμιξη στα εσωτερικά του ζητήματα και ενθάρρυνση της Ταϊπέι να προχωρήσει σε επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας.

Πολύ δε περισσότερο που η δήλωση αυτή του Μπάιντεν έγινε λίγους μήνες αφότου επισκέφτηκε το νησί η αντιπρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, που απάντησε με επίδειξη δύναμης και στρατιωτικά γυμνάσια στα στενά της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της εδαφικής του επικράτειας. Η Δημοκρατία της Ταϊβάν δημιουργήθηκε άλλωστε μετά την ήττα των εθνικιστών στον κινεζικό εμφύλιο το 1949 και την επικράτηση των δυνάμεων του Μάο Τσε Τουνγκ στην ηπειρωτική Κίνα. Η Ταϊβάν μάλιστα εξελίχθηκε σε αστική δημοκρατία με ελεύθερες εκλογές μόλις το 1992.

Ο σημερινός ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχει καταστήσει βασικό άξονα της πολιτικής του τη μελλοντική προσάρτηση της Ταϊβάν με ειρηνικά μέσα, χωρίς να αποκλείει πολεμική εμπλοκή αν χρειαστεί.

Όσο απαράδεκτη είναι ενδεχόμενη κινεζική εισβολή στο νησί, άλλο τόσο απαράδεκτες είναι οι κινήσεις τύπου ΜπάιντενΠελόζι, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερων εντάσεων. Οι δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται να προστεθούν στα πολλαπλασιαζόμενα σημεία τριβής στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου, σε μια εποχή που ζητούμενο είναι η διεθνής συνεργασία και όχι οι απειλές και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή