Θα υποπέσουμε στα ίδια λάθη;

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022 07:00
UPD:10:40
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Μια ακόμη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση, σε δύο επεισόδια του Σαββατοκύριακου, ολοκληρώθηκε στη ΔΕΘ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κύριο θέμα τις εξαγγελίες προς τους πολίτες. Αυτή τη φορά βασικό ζητούμενο των εξαγγελιών αποτέλεσαν τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας και όπως διαφάνηκε το κόστος τους -σε επίπεδο δηλώσεων πολιτικών αρχηγών κινήθηκε στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, πέραν της ακριβής ενέργειας, τα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο και τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Το τραπεζικό χρήμα ακριβαίνει για όλους για ιδιώτες, αλλά και για επιχειρήσεις.

Ακριβότερα καταγράφονται και τα κόστη διατροφής, τα κόστη επισκευής αντικατάστασης πάσης φύσεως ηλεκτρικής ηλεκτρονικής συσκευής, τα κόστη μετακίνησης, τα κόστη επισκευών των κατοικιών, ενώ την ανηφόρα τραβούν και οι τιμές των ακινήτων.

Το ισοζύγιο εσόδων εξόδων ανατρέπεται για το σύνολο σχεδόν των νοικοκυριών.

Η ελλειμματική εικόνα την οποία αρχίζει να παρουσιάζει το «πορτοφόλι» των περισσοτέρων, ίσως θα έπρεπε να απασχολήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τους πολιτικούς, είτε τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση, είτε τους συμμετέχοντες στην αντιπολίτευση.

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, άγνωστης διάρκειας, συνεχώς διογκούμενα, πολυδιάστατα και αλληλοεπηρεαζόμενα και οι συνέπειές τους -σε αυτή τη φάση μη μετρήσιμες, κατά κυριολεξία απρόβλεπτες.

Ας εστιάσουμε λοιπόν στο πρόβλημα που είναι η γενικότερη στήριξη των ευάλωτων οικονομικά πολιτών και ας αφήσουμε τα πολιτικά… μίση που δεν οδηγούν πουθενά. Εξάλλου, τα... μίση αυτά τα πληρώσαμε ακριβά με τρία μνημόνια. Θα υποπέσουμε στα ίδια λάθη;

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή