Στον Μπους η δυσφορία της Ελλάδας για το Visa Waiver Program

Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008 11:39
A- A A+

Την απογοήτευση και δυσφορία της Ελλάδας για τη μη ένταξή της στο Visa Waiver Program http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/18/1578951.htm , εξέφρασε ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, προς τον πρόεδρο Μπους, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσημα την ένταξη επτά νέων χωρών στο πρόγραμμα.

Σήμερα δεν είναι μια καλή ή ευτυχής ημέρα ούτε για την Ελλάδα ούτε για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, παρατήρησε ο κ. Μαλλιάς και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν σήμερα η πρώτη χώρα για ένταξη στο Πρόγραμμα».

Η παρέμβαση του Έλληνα πρέσβη έγινε στο Οβάλ Γραφείο πριν από την έναρξη της τελετής, ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, και Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, στελεχών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και άλλων πρέσβεων.

Από την πλευρά του ο κ. Μπους ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Τσέρτοφ, ο οποίος απάντησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει ορισμένα κείμενα, πράγμα το οποίο αντέκρουσε ο κ. Μαλλιάς, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς κι ότι οι πραγματικοί λόγοι είναι γνωστοί τόσο στον κ. Τσέρτοφ όσο και σε εμάς» (σ.σ. εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση της χώρας μας στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της AHEPA.

«Εχει ακόμη λίγη δουλειά - ίσως στο τέλος του έτους»

Λίγο νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη λίγη δουλειά να κάνει για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά νομίζουμε ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να είναι σε θέση να ενταχθούν αργότερα φέτος». Κληθείσα να αποσαφηνίσει το πότε, η κ. Περίνο απάντησε: «Νομίζω κοιτάμε προς το τέλος του έτους. Ελπίζω μέχρι τότε να τα έχουμε ολοκληρώσει όλα».

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρεται ότι ο πρέσβης Ντ. Σπέκχαρντ, κατά τη χθεσινή τελετή στο Λευκό Οίκο για τις υποψήφιες χώρες, εξέφρασε την «αισιοδοξία του για τις προοπτικές της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα». «Είναι απλώς θέμα χρόνου», εκτίμησε.

Στη χθεσινή τελετή αναφέρθηκε ότι σε επόμενο στάδιο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή