Τα επικοινωνιακά τερτίπια ενός «ταραξία»

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 07:00
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

 

Αποφασισμένη να μείνει στον δρόμο των προκλήσεων και να συντηρήσει τη ρητορική της έντασης είναι η Άγκυρα, όπως φαίνεται και από το κρεσέντο των απειλών το τελευταίο διάστημα. Οι συνεχείς αναφορές περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι προκλητικές αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και στην εισβολή στην Κύπρο, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κόντρα στα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει τις αναθεωρητικές της απόψεις, τραβώντας συνεχώς το σχοινί. Οι κινήσεις αυτές σε έναν βαθμό συνδέονται με την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο στον δρόμο προς τις τουρκικές εκλογές το 2023. Μάλιστα, πλειοδοσία εμπρηστικών δηλώσεων υπάρχει και από την τουρκική αντιπολίτευση, γεγονός που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, πλέον είναι εμφανές πως η όξυνση της ρητορικής δεν γίνεται μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ο Τούρκος πρόεδρος κοιτά και προς το διεθνές ακροατήριο, όπως φαίνεται από την προσπάθειά του να κάνει το άσπρο μαύρο αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή. Η γειτονική χώρα επιδίδεται σε ένα blame game και επιχειρεί να αποποιηθεί τον ρόλο του «ταραξία» της περιοχής, εκτοξεύοντας ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας.

Την επόμενη εβδομάδα τα «φώτα» στρέφονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και μένει να φανεί αν η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει και εκεί να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των παράλογων θέσεών της. Άλλωστε όλο τον τελευταίο καιρό είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία fake news, με την Άγκυρα να μην μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για το γεγονός πως τα νεοοθωμανικά της σχέδια δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη διεθνή σκηνή. Και τα τουρκικά επικοινωνιακά τερτίπια συνεχίζονται, παρά το ότι δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή