Πρώτος θα καεί ο πολίτης

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

 

Ο χειμώνας έρχεται και θα είναι βαρύς, του λάχιστον κοστολογικά. Οι… βροχές που θα πέσουν από τις ανατιμήσεις του πετρελαίου θέρμανσης, του ρεύματος και του φυσικού αερίου αναμένονται κατακλυσμιαίες.

Για να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις ισχυρές «ενεργοβόρες βροχοπτώσεις», η κυβέρνηση ήδη μοιράζει τις πρώτες… ομπρέλες υπό τη μορφή επιδοματικών μέτρων, με το φυσικό αέριο να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Η πρώτη πρόταση που έβαλαν τα συναρμόδια υπουργεία στο «τραπέζι» ήταν η αλλαγή του καυστήρα. Προφανώς και πρόκειται για μέτρο ανάλογο του… πονάει χέρι, κόβει χέρι.

Αφήστε που με την αλλαγή του καυστήρα ο πολίτης θα συνεχίσει να… πονάει και μάλιστα διπλά, επιβαρυνόμενος από τα κόστη αντικατάστασης και προσαρμογής, αλλά και από την προμήθεια ακριβότερου πετρελαίου θέρμανσης.

Κατά συνέπεια, μιλάμε για ένα μέτρο-ασπιρίνη. Η θεραπεία του προβλήματος δεν μπορεί παρά να επέλθει με γενναία μέτρα προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος, τα οποία θα εξαλείψουν το μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης από την τσουχτερή τιμή του φυσικού αερίου.

Ειδάλλως, το να… ανακατασκευάσει ο πολίτης το σπίτι του για να μην καεί από το ακριβό καύσιμο, το έκανε και από μόνος του, δεν χρειαζόταν «πολιτική συμβουλή». Ελπίζουμε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, προσφέροντας ουσιαστική προστασία. Ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσουν το κοινό αίσθημα, βάζοντας… φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, γιατί αν δεν αποδειχθούν γενναία, ο πρώτος που θα… καεί είναι ο πολίτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή