Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 10:12
A- A A+

Η υπόθεση του Σύρου, ο οποίος υποστηρίζει πως κατέληξε να γίνει δωρητής νεφρού μετά από οικονομική συμφωνία, η άφιξη στην Κύπρο λαθρομεταναστών Παλαιστινίων από το Ιράκ, η στάση της Λευκωσίας έναντι της εκλογής της Τουρκίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το ψηλό κονδύλι που καταβάλλεται σε ενοίκια για τη στέγαση υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Τους χρύσωσε το δημοψήφισμα» γράφει πως ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μετά το δημοψήφισμα εποχή στα κατεχόμενα δημοσίευσε η εφημερίδα «Cyprus Dialogue”. Οπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα έρευνας της εφημερίδας δείχνουν ότι η συνολική κατάθεση των Τουρκοκυπρίων σε τράπεζες τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει διπλασιαστεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το νόμο για το πόθεν έσχες των δημοσίων υπαλλήλων και το νόμο για ποινικοποίηση του δεκασμού και της δωροδοκίας των δημοσίων υπαλλήλων ενώ τώρα αντιτίθεται και στη θέσπιση νομοθεσίας για τιμωρία των δημοσίων υπαλλήλων που περιφρονούν αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Το Θάρρος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ο δρόμος του ονείρου από τη Συρία στην Κύπρο» πως επτά πολυμελείς οικογένειες Παλαιστινίων από το Ιράκ, που αποτελούνται από 15 παιδιά, το πιο μικρό πέντε μόλις μηνών, εννέα γυναίκες και οκτώ άνδρες, εντόπισαν και συνέλαβαν χθες τα ξημερώματα άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου. Πρόκειται για λαθρομετανάστες που αποβιβάστηκαν στην ακτή της περιοχής Κάππαρη στον Πρωταρά. Αλλού αναφέρει ότι άρχισε χθες επίσημα ο Ραδιομαραθώνιος 2008 με αγιασμό από το Μητροπολίτη Κύκκου, στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Γιατρός του δημοσίου έδωσε παραπεμπτικό!» αναφέρεται στην υπόθεση του «Αχμέτ», ο οποίος ισχυρίζεται πως κατέληξε «δωρητής νεφρού» μετά από οικονομική συμφωνία και γράφει πως γιατρός του δημοσίου είχε προβεί σε γενικό έλεγχο της υγείας του «Αχμέτ», προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες του και στη συνέχεια εξέδωσε το παραπεμπτικό για το Παρασκευαϊδιο Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Αλλού αναφέρει πως δεν υποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την πολιτική σημασία της εκλογής της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μελετά τρόπους αντιμετώπισης της αρνητικής εξέλιξης.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Απάτη ολκής με εικονικά συμβόλαια ενοικιαγοράς» γράφει πως πρωτοφανή απάτη σε βάρος εμπορικής τράπεζας εξετάζει η Αστυνομία. Για διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας ως ύποπτος υπάλληλος τράπεζας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία. Αλλού αναφέρει ότι πολιτικοί ηγέτες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις επί της συνέντευξης του Προέδρου της Βουλής στην εφημερίδα.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ενοίκιο 20 εκατομμυρίων ευρώ» πως στα ενοίκια καταλήγουν ετησίως πολλά εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες των φορολογούμενων για τη στέγαση υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. Το κονδύλι που προνοείται ετησίως για τις στεγαστικές ανάγκες των υπηρεσιών αυξάνει συνεχώς και τον επόμενο χρόνο προβλέπεται να φθάσει στο ποσό-ρεκόρ των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού αναφέρει πως επιστολή με την οποία καλεί το συνάδελφό του Υπ. Δικαιοσύνης Κύπρο Χρυσοστομίδη να δώσει διευκρινίσεις για αναφορές του σε «ασάφειες» στο Νόμο που αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους απέστειλε ο Υπ. Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πιο ανθρώπινη κοινωνία» γράφει πως σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία στοχεύουν τα κοινωνικά μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων ατόμων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Συνταξιούχων πως προωθείται σειρά μέτρων όπως η αύξηση των χαμηλών συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αλλού αναφέρει πως σε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 3-6 το απόγευμα κατέρχονται σήμερα οι υπάλληλοι των εμπορικών τραπεζών, λόγω της διαφοράς μεταξύ της ΕΤΥΚ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή