Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο του δικαστηρίου που εκδίκαζε την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου στο Πρωτοδικείο Ροδόπης παραδέχονται πως είχαν, με δική τους πρωτοβουλία, ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ και ο στενός συνεργάτης του μοναχός Αρσένιος, στα γραπτά υπομνήματα που κατέθεσαν σήμερα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.
Ο κ. Κανελλόπουλος διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες της προέδρου του δικαστηρίου, κας Ψάλτη.
Συγκεκριμένα, ο μοναχός Αρσένιος αναφέρει πως τηλεφώνησε στην πρόεδρο προκειμένου να διερευνήσει αν τυχόν υπήρχαν σημεία της υποθέσεως, που έχρηζαν διευκρινίσεως από την πλευρά της ιεράς μονής και να επισημάνει τους παλαίφατους τίτλους της ιδιοκτησίας της ιεράς μονής, ενόψει της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.
Από την πλευρά του ο κ. Εφραίμ σημειώνει πως στην επικοινωνία που είχε με τη δικαστική λειτουργό εξέφρασε προσωπικά, «ως έχων την ευθύνη για την πνευματική καθοδήγηση της ιεράς μονής, τον απόλυτο σεβασμό της ιεράς μονής προς το υψηλό έργο της κ. προέδρου και του δικαστηρίου».
Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ.
Συγκεκριμένα, στο υπόμνημά του, ο κ. Αρσένιος υποστηρίζει: «Έλαβα μόνος μου την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω τηλεφωνικώς με την κ. Ψάλτη, λόγω της γνώσεως που είχα για την υπόθεση (είχα εξεταστεί ως μάρτυρας στο ακροατήριο την 5.10.2003) και της εξοικειώσεώς μου με τα νομικά (λόγω των σπουδών μου στη Νομική Θράκης). Ο θεμιτός, όπως ακραδάντως πίστευα, σκοπός των τηλεφωνημάτων μου προς την κ. Ψάλτη ήταν να διερευνήσω αν τυχόν υπήρχαν σημεία της υποθέσεως, που έχρηζαν διευκρινίσεως από την πλευρά της ιεράς μονής και να επισημάνω τους παλαίφατους τίτλους της ιδιοκτησίας της ιεράς μονής, ενόψει της πολυπλοκότητας της υπόθεσης. Επίσης, εξέφρασα προς την κ. Ψάλτη την απορία μου για το γεγονός ότι οι ανωτέρω παράγοντες (πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Ροδόπης, Αλεξανδρουπόλεως και Ξάνθης και μητροπολίτης Ξάνθης) εδήλωναν ότι γνώριζαν το περιεχόμενο της εισήγησης ή το αποτέλεσμα της διάσκεψης του δικαστηρίου. Σε συνομιλία μου με τον καθηγούμενο της ιεράς μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, ανέφερα την πρωτοβουλία που είχα λάβει, και εκείνος πρότεινε σε επόμενο τηλεφώνημά μου προς την κ. Ψάλτη (αν υπάρξει) να συνομιλήσει τυπικά με την ίδια, ως έμπρακτη έκφραση του σεβασμού της ιεράς μονής προς το λειτούργημά της, πράγμα που έγινε χωρίς ο γέρων Εφραίμ να αναφερθεί περαιτέρω στην υπόθεση, την οποία άλλωστε γνώριζε σε αδρές γραμμές και της οποίας την εκδίκαση δεν είχε παρακολουθήσει. Στα παραπάνω περιορίζεται η δραστηριότητά μου για την υπό συζήτηση υπόθεση η οποία τελικώς τερματίστηκε με κοινή δήλωση των διαδίκων μερών για τη μη έκδοση αποφάσεως με την διαδικασία που περιγράφεται στην κατάθεση του κ. Χειμώνα κατόπιν θετικής εισηγήσεως με ημερομηνία 14.6.2004 του αρμοδίου νομικού συμβούλου προς το β' τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και απόφαση του εν λόγω τμήματος (πρακτικών υπ'αριθμ. 3058)».
Από την πλευρά του, ο ηγούμενος Εφραίμ στο δικό του υπόμνημα αναφέρει: «Για την εξέλιξη της δικαστικής διαφοράς μεταξύ της Ιεράς μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τη λίμνη Βιστωνίδα και τις περί αυτήν εκτάσεις ενημερώθηκα από τον πατέρα Αρσένιο Βατοπαιδινό, ο οποίος συμμετέσχε ως μάρτυς στη δίκη ενώπιον του Πρωτοδικείου Ροδόπης και είχε επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της υποθέσεως.
Ο πατήρ Αρσένιος μού ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την πρόεδρο του δικαστηρίου, λόγω της έντονης φημολογίας που ετροφοδοτείτο από διαφόρους εχθρικώς προς την ιερά μονή διακείμενους παράγοντες περί αρνητικού για την ιερά μονή αποτελέσματος της "διασκέψεως" του δικαστηρίου. Εδήλωσα τότε προς τον πατέρα Αρσένιο ότι σε επόμενο τηλεφώνημά του προς την κ. πρόεδρο, αν υπάρξει, θα επιθυμούσα να εκφράσω προσωπικώς, ως έχων την ευθύνη για την πνευματική καθοδήγηση της ιεράς μονής, τον απόλυτο σεβασμό της ιεράς μονής προς το υψηλό έργο της κ. προέδρου και του δικαστηρίου. Τούτο πράγματι έπραξα σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του πατρός Αρσένιου με την κυρία προέδρου. Στα ανωτέρω εξαντλείται η ανάμιξή μου στην υπό συζήτηση υπόθεση, η οποία τελικώς τερματίστηκε με κοινή δήλωση των διαδίκων μερών για την μη έκδοση αποφάσεως. Τελώ γι' αυτό εν τη πεποιθήσει ότι σε καμιά παράνομη ή αθέμιτη ενέργεια δεν έχω συμμετάσχει σε σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση».