Η χρηματοπιστωτική κρίση που επέφερε ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Ισλανδίας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο συζητήσεις όσον αφορά μια ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ, μολονότι η χώρα απέκλειε μέχρι σήμερα μια τέτοια πιθανότητα.
Αν η Ισλανδία έθετε υποψηφιότητα για την ένταξή της στην ΕΕ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα, έκρινε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν.
«Η Ισλανδία είναι σαφώς μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, που ανήκει ήδη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», επεσήμανε ο Επίτροπος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το γεγονός ότι οι τελωνειακοί φραγμοί ανάμεσα στην ΕΕ και την Ισλανδία έχουν ήδη καταργηθεί στο πλαίσιο αυτού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, «σημαίνει ότι αν η Ισλανδία έθετε υποψηφιότητα, θα μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις», έκρινε ο Ρεν.
Σημείωσε ωστόσο ότι στην περίπτωση που θα πρέπει να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Ρέικιαβικ, ο τομέας της αλιείας -ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της Ισλανδίας και σχεδόν το 30% των εξαγωγών της- μπορεί να αποτελέσει ένα πρόβλημα.
Ωστόσο η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία, η οποία «βαίνει μάλλον προς την ίδια κατεύθυνση με την πολιτική της Ισλανδίας», μπορεί να επιτρέψει την επίλυση των προβλημάτων αυτών, πρόσθεσε ο Ρεν.
Ο Ισλανδός υπουργός Αλιείας Έιναρ Γκούντφινσον, εδώ και καιρό πολέμιος μιας ένταξης στην ΕΕ, έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι χρειάζεται να υπάρξει μια δεύτερη σκέψη υπό τη σκιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι ο ίδιος εξακολουθεί να αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο