Μ. Καρογιάν: «Στην Αγκυρα το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού»

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 20:50
A- A A+

Δεν είμαστε αισιόδοξοι, ούτε όμως και πλήρως απαισιόδοξοι. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με σταθερότητα και συνέπεια, αλλά λέμε ταυτόχρονα ότι για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό πρέπει η καλή βούληση της δικής μας πλευράς να βρει ανάλογη ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, από την οποία μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια δείγματα γραφής, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Μάριος Καρογιάν, σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 48 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνοψίζοντας την κυπριακή θέση, ο κ. Καρογιάν ανέφερε: «Επιδιώκουμε μια γνήσια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία να αποκλείει τις ξένες επεμβάσεις, να τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, την οικονομία και τους θεσμούς της και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Πρέπει, επίσης, να διασφαλίζει τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και τη μια και μόνη ιθαγένεια».

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «μίλησε και μιλά απροκάλυπτα για συνεταιρισμό δύο συστατικών κρατών και για τουρκικές εγγυήσεις. Αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί ακόμα και στη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ουδεμία αναφορά σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

«Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό» συνέχισε ο κ. Καρογιάν, τονίζοντας ότι «όμως δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις που δεν θα αποδίδουν δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζουν την κατοχή, δεν θα αποκαθιστούν την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζουν τον εποικισμό. Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα».

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής «κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε άλλο παράγοντα της διεθνούς κοινότητας να απευθυνθούν προς την ¶γκυρα και να ασκήσουν όλη τους την επιρροή προκειμένου η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και τους διαιρετικούς της στόχους και να συμβάλλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης».

Στην περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει στη θέση για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία, αν επιμείνει στην παρθενογένεση τότε η παρούσα διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ναυάγιο, με υπαιτιότητα φυσικά της τουρκικής πλευράς, τόνισε και επανέλαβε με έμφαση ότι «το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην ¶γκυρα».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προσήλθε στις συναντήσεις των απευθείας διαπραγματεύσεων με ξεκάθαρη πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο κ. Καρογιάν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν φθάνει μόνο η καλή βούληση της κυπριακής πλευράς. Για να υπάρξει λύση πρέπει και η Τουρκία να επιδείξει την ανάλογη βούληση.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου κάλεσε, επίσης, την Κύπρο και την Αθήνα να δώσουν μια ακόμη κρίσιμη μάχη για την Κύπρο με αίσθημα εθνικής και πολιτικής ευθύνης και με ενότητα.

Τέλος, αναφερόμενος στην προοπτική των διαπραγματεύσεων είπε ότι «αν με τις απευθείας διαπραγματεύσεις υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, σίγουρα αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Όμως, θα διαπράτταμε μείζον ιστορικό και πολιτικό λάθος αν αποδεχθούμε τη θεωρία περί τελευταίας ευκαιρίας».

Στην εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας και εκπρόσωποι κομμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή