Ρεν: «Ευκαιρία» η εκλογή της Τουρκίας στο ΣΑ του ΟΗΕ

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 21:06
A- A A+

Η εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί μια «ευκαιρία» για την προώθηση «των ευρωπαϊκών αξιών και των κοινών συμφερόντων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ¶γκυρας, όπως εκτιμά ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Όλι Ρελιν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Ρεν είπε ότι συνεχάρη την τουρκική κυβέρνηση για την εκλογή της. Η Τουρκία, που ξεκίνησε το 2005 τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, εξελέγη τη περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2009-2010, για πρώτη φορά από το 1961.

«Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν πολλά από τις προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στους νοτιανατολικούς γείτονες της ΕΕ, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο» πρόσθεσε.

Παρόλο που ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τη Γαλλία, αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Ρεν εκτιμά ότι η «στρατηγική σημασία» της ¶γκυρας είναι «ουσιαστικός λόγος» για την προώθηση της προσέγγισής της με τις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι «27» να δεχτούν να ανοίξουν μέχρι τα τέλη του έτους τρία νέα κεφάλαια από τα 35 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που αφορά τον τομέα της ενέργειας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή