Σήμερα στη Βόννη η συζήτηση για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2001 07:14
UPD:08:12

A- A A+

ΑΡΧΙΖΟΥΝ σήμερα στη Βόννη οι συνομιλίες για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ωστόσο, απαισιόδοξος για την έκβασή τους εμφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ραμπανί, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ουσιαστικές συνομιλίες θα γίνουν στο μέλλον επί αφγανικού εδάφους.

O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέϊσερ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες της Βόννης ως ένα πρώτο βήμα, μιας μακράς διαδικασίας που θα βοηθήσει να προσδιοριστεί με τι θα μοιάζει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως ο σχηματισμός νέας πολυεθνοτικής κυβέρνησης στην Καμπούλ, θα απαιτήσει χρόνο και επιθυμεί να συμμετέχουν σε αυτήν και γυναίκες.

Ενας Σουηδός εικονολήπτης σκοτώθηκε χθες βράδυ στην πόλη Τολοκάν στο Βόρειο Αφγανιστάν.

Προειδοποίηση ότι ο πόλεμος εναντίον των Ταλιμπάν, εισέρχεται σε μία επικίνδυνη φάση και ότι οι απώλειες είναι πλέον πιθανές, απηύθυνε ο Τζωρτζ Μπους. Την ίδια ώρα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λαντεν, 1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της Κανταχάρ. Η Βόρειος Συμμαχία κατέλαβε χθες την πόλη Κουντούζ, τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου συνέλαβε 5.700 Ταλιμπάν και πλέον επικεντρώνει τις επιθέσεις της εναντίον της πόλης Κανταχάρ, όπου σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πάντως, ο μουλάς Μωχάμεντ Ομάρ, δήλωσε από την Κανταχάρ ότι οι άνδρες του θα πολεμήσουν μέχρις εσχάτων για να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη. Εκπρόσωποι της Βορείου Συμμαχίας από την πλευρά τους, δήλωσαν στο περιοδικό «Newsweek», ότι λίγες ώρες μετά την κατάληψη της Κουντούζ, αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν δυνάμεις της ένοπλης αφγανικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας πίσω αδιευρκίνιστο αριθμό θυμάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά, της απόφασής του για προσαγωγή υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, ενώπιον στρατοδικείων. Ζήτησε επίσης από τον Ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν, να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, να δουν το ιρακινό οπλοστάσιο, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν το Ιράκ κατασκευάζει ακόμη και σήμερα, όπλα μαζικής καταστροφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή