Το Νεφέλωμα Αστακός αποκαλύπτει το κοσμικό του μαιευτήριο (βίντεο)

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 11:23
UPD:11:26
CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA T.A. R

Η νέα εντυπωσιακή εικόνα από το Νεφέλωμα Αστακός. 

A- A A+

Μία κάμερα σχεδιασμένη για να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά της σκοτεινής ενέργειας κατάφερε να καταγράψει εντυπωσιακές λεπτομερείς εικόνες από το Νεφέλωμα Αστακός που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη και αποτελεί μια περιοχή μαζικής γέννησης νέων άστρων.

Τις εικόνες κατέγραψε η Dark Energy Camera που είναι εγκατεστημένη στο Αστεροσκοπείο Cerro Tololo στη Χιλή. Καθώς αναζητά τα ίχνη της σκοτεινής ενέργειας, της μυστηριώδους δύναμης που οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι είναι υπεύθυνη για τη διαστολή του Σύμπαντος.

Μια από τις εικόνες καταγράφει μια περιοχή διαμέτρου 400 ετών φωτός στην οποία μεγάλης φωτεινότητας νεαρά άστρα ξεπροβάλλουν μέσα από νέφη σκόνης και αερίων. Στο κέντρο της εικόνας βρίσκεται ένα ανοικτό αστρικό σμήνος που όπως όλα τα σμήνη αυτής της κατηγορίας αποτελείται κυρίως από πολύ νεαρά και ταυτόχρονα πολύ μεγάλης μάζας άστρα.

Ορισμένες από τις λαμπρές κουκκίδες της εικόνας ανήκουν σε πρωτοαστέρες, σε άστρα που βρίσκονται ακόμη σε… εμβρυακή κατάσταση. Η εικόνα αποκαλύπτει επίσης διαστρικούς ανέμους, γαλαξιακή ακτινοβολία, και την επίδραση πανίσχυρων μαγνητικών πεδίων στο νεφέλωμα που υποχρεώνουν τα αέρια και την σκόνη να στροβιλίζονται και να παίρνουν διάφορα σχήματα.

NOIRLABASTRO

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς