Βαρέα μέταλλα στη διατροφή: μπορούμε να αποτοξινωθούμε;

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 13:11
A- A A+

 

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, αναλύει ένα πολύ σημαντικό θέμα που ίσως δεν του έχουμε δώσει την απαραίτητη σημασία: τα βαρέα μέταλλα στη διατροφή μας, τις τροφές που τα περιέχουν, τις ποσότητες που απορροφά ο οργανισμός μας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε.

Υδράργυρος, κάδμιο, μόλυβδος είναι μερικά από τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας, χωρίς καν να το γνωρίζουμε. Είναι γνωστό ότι τα ψάρια αποτελούν μια πηγή βαρέων μετάλλων και κυρίως υδραργύρου, με το μέγεθός τους να παίζει σημαντικό ρόλο στην περιεκτικότητά τους σε αυτά και δεν είναι τυχαία η οδηγία οι εγκυμονούσες να απέχουν από αυτά. Σημαντικές ποσότητες μολύβδου έχουν βρεθεί στο νερό, τον αέρα και κάποια τρόφιμα, με τις συγκεντρώσεις σε βοδινό και αιγοπρόβειο κρέας να είναι υψηλότερες, ενώ και το οστεάλευρο (μείγμα από αλεσμένα οστά ζώων και υπολειμμάτων σφαγείων που χρησιμοποιείται ως λίπασμα και συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου σε ζώα) εγείρει ανησυχίες, κάτι που ευτυχώς δεν είναι τόσο δημοφιλές πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή