Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 11:03
A- A A+

Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, η χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η σημερινή νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη, τα δύο χθεσινά οδικά δυστυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και η υπόθεση με τα αφορολόγητα τσιγάρα στο Τελωνείο Λεμεσού, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο «Ενώπιον δικηγόρου η συμφωνία για το νεφρό», γράφει ότι ενώπιον δικηγόρου έγινε η συμφωνία για την επί πληρωμή μεταμόσχευση του νεφρού του Σύρου, κουρδικής καταγωγής, σε νεφροπαθή από τη Λεμεσό. Γράφει, επίσης, ότι αμφιβολίες εκφράζει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής ¶μυνας της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κατά πόσο μπορούν να διεκδικηθούν το 800 εκατομμύρια ευρώ που η κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για την αμυντική θωράκιση, διέθεσε για άλλους σκοπούς.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο «Βρώμικα παιγνίδια εις βάρος της παιδείας», γράφει ότι μπαρούτι μύριζε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, η οποία συζητούσε την τροποποίηση των κανονισμών Μέσης Εκπαίδευσης. Γράφει, επίσης, ότι σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για τη στάση που τήρησε η Ελλάδα στο θέμα της εκλογής της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι επιβάλλεται η επείγουσα επανασυζήτηση της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής Κύπρου – Ελλάδας.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο «Εξ-οπλίστε το σπίτι σας», γράφει ότι στο «σφυρί» βγάζει η Ε.Φ. τα παλαιά της όπλα τα οποία εδώ και χρόνια έχουν αποσυρθεί και αποτελούν μουσειακό εξοπλισμό, που χρησιμοποιείται μόνο στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, από μια διμοιρία που φέρει στολές και εξοπλισμό της δεκαετίας του 1960. Γράφει, επίσης, ότι την πτυχή της νομοθεσίας που προστατεύει με ανωνυμία τον λήπτη και τον δότη ανθρωπίνων οργάνων σε περίπτωση μεταμόσχευσης υπενθύμισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Ρένα Βραχίμη Πετρίδου.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο «Μειώθηκαν 40% οι πωλήσεις των ακινήτων», γράφει ότι οι πωλήσεις επί ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μειώθηκαν κατά 40% λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτά τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο αποκάλυψε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας ο κ. Χριστόδουλος Κτωρίδης. Γράφει, επίσης, ότι χιλιάδες αλλοδαποί κυκλοφορούν ελεύθερα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της ανυπαρξίας αστυνομικών κρατητηρίων ή άλλων χώρων φιλοξενίας των παράνομων αλλοδαπών

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο «Χοντρές μπίζνες στην υγεία», γράφει ότι ακόμα και το βαμβάκι και τις γάζες με τις οποίες καθαρίζουν τις πληγές χρεώνουν τα ιατρικά κέντρα τους πολίτες οι οποίοι μπαίνουν με ένα γδάρσιμο στις πρώτες βοήθειες και βγαίνουν κατά 150 με 200 ευρώ λιγότερα στο λογαριασμό τους. Γράφει, επίσης, ότι δεκάδες υποθέσεις που στρέφονται εναντίον πρατηριούχων διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας από τις Επαρχιακές Διοικήσεις. Στόχος, η ποινική δίωξη τους καθώς λειτουργούν πρατήρια πετρελαιοειδών χωρίς άδεια.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο «Στενότερες επαφές με τους ‘5’ του Σ.Α.», γράφει ότι σε πιο στενές επαφές με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στρέφεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Γράφει, επίσης, ότι κομπίνα τεραστίων διαστάσεων, που αφορά διοχέτευση αφορολόγητων τσιγάρων στην κυπριακή αγορά, φαίνεται να στήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού, με τη συμμετοχή τελωνειακού λειτουργού.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο «Η ΕΕ χρειάζεται κρατικά κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την κρίση – Σαρκοζί», γράφει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε την Τρίτη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέτει τα δικά της κεφάλαια κρατικού πλούτου για να στηρίξει τις εταιρείες που επλήγησαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και να τις προστατεύσει από ‘αρπακτικά’. Γράφει, επίσης, ότι η Barclays Bank αναμένεται να βγει ισχυρότερη από την πιστωτική αναταραχή, σύμφωνα με ανώτερο υπάλληλο στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή