Βουλή: Στις ελληνικές καλένδες οι θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022 07:03
UPD:07:14
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Με τη στήριξη μόνο των γαλάζιων βουλευτών εγκρίθηκε χθες στη Βουλή η κυβερνητική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τροποποιήσεις στη λειτουργία της ΕΥΠ καθώς ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, παρέπεμψε στο μέλλον ή ακόμη και στην επόμενη κυβέρνηση τη λήψη θεσμικών μέτρων για την αναδιοργάνωση του καθεστώτος λειτουργίας της ΕΥΠ και την απαραίτητη διασφάλιση λογοδοσίας σε περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας.

«Προσωπικά δεσμεύομαι –αν δεν είναι η παρούσα Κυβέρνηση ή αν δεν είμαι ο Υπουργός -  ελπίζω να το φέρει η επόμενη κυβέρνηση ή ο επόμενος υπουργός- να έρθουν όλες οι προτάσεις προς αξιολόγηση» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης στην Ολομέλεια απαντώντας στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ. Έκλεισε δε την πολύωρη συνεδρίαση λέγοντας ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών και χωρίς να δεσμευτεί για την υιοθέτηση καμίας από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ραγκούσης: Για τα σκουπίδια της ιστορίας οι τροποποιήσεις στην ΕΥΠ

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, είχε ασκήσει οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι οι αλλαγές που προτείνει για την ΕΥΠ είναι «για τα ιστορικά σκουπίδια» δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος. «Εσείς εδώ έχετε το ναυάγιο μπροστά, τον κόσμο να έχει πνιγεί, που είναι η δημοκρατία και το πολιτικό και κομματικό σύστημα στη χώρα στην πραγματικότητα όπως το κάνετε, και λέτε:  “εντάξει, να πάμε να αγοράσουμε καινούργιους κάβους και να προσλάβουμε και άλλον λοστρόμο στο καράβι την επόμενη φορά”» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αρνείται να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το αν μπορούν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να επικαλούνται απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Καμίνης: Ενεργή και αντικειμενική η ευθύνη του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του «ενεργή» και «αντικειμενική» ευθύνη για το σκάνδαλο και σημείωσε ότι θα όφειλε να είχε προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της ΕΥΠ. Ακόμη χαρακτήρισε «εμπαιγμό» την ΠΝΠ για την ΕΥΠ και σημείωσε ότι «μας προτείνει να αντιμετωπίσουμε με ασπιρίνες το καρκίνωμα ενός παρακράτους του οποίου τα καθοδηγητικό νήματα ξεκινούν δυστυχώς από το Μέγαρο Μαξίμου». Επίσης, ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για «ένοχη Κυβέρνηση» η οποία όπως είπε «αντί να παραδεχθεί εντίμως τα σφάλματά της και να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας καθαρτήριας διαδικασίας αλλαγής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, δρα με πανικό και θεσμική μικροψυχία». 

Καστανίδης: Δέσμη επτά προτάσεων για τη θεσμική κατοχύρωση των επισυνδέσεων

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε «άνευ σημασίας» τις δύο τροποποιήσεις που προώθησε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα την διατύπωση γνώμης από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διοικητή της ΕΥΠ και την έγκριση της άρσης του απορρήτου και από δεύτερο εισαγγελέα εφετών. Αντιπρότεινε δε σειρά προτάσεων για την θεσμική αναμόρφωση της ΕΥΠ. Αυτές περιλαμβάνουν:

1) Η άρση απορρήτου να μην εγκρίνεται από Εισαγγελέα Εφετών αλλά από Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών, 2) Οι παρακολουθήσεις βουλευτών να γίνονται μόνο με συναίνεση του Προέδρου της Βουλής ή ενδεχομένως και του Προέδρου της ΑΔΑΕ, 3) Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία 3/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, 4) Υποχρέωση για πληρότητα στοιχείων (όνομα, πλήρης αιτιολογία άρσης απορρήτου κλπ) στην έκδοση της εισαγγελική διάταξης για παρακολουθήσεις, 5) Η εισαγγελική διάταξη και το βούλευμα του τριμελούς συμβουλίου εφετών να επιδίδονται εντός 24 ωρών στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, 6) Ενημέρωση των θιγόμενων από την ΑΔΑΕ μετά τη λήξη της παρακολούθησής τους και 7) Σαφής ορισμός της έννοιας της «εθνικής ασφάλειας» που επιτρέπει άρσεις απορρήτου. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή