ΧΥΤΑ Θήβας: «Όχι» από 4 δήμους στη μεταφορά απορριμάτων από άλλες περιοχές

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 18:58
UPD:19:02
A- A A+

«Όχι» λένε οι δήμοι Θηβαίων, Αλιάρτου, Τανάγρας και Λοκρών στη μεταφορά απορριμάτων από άλλους δήμους στον ΧΥΤΑ Θήβας, τονίζοντας ότι η στάση της Πολιτείας, η οποία είναι ενθαρρυντική προς τις επιδιώξεις των δήμων της Εύβοιας, «υποδεικνύοντας» τον σχεδόν κορεσμένο ΧΥΤΑ Θήβας (με ζωή 9 μηνών ακόμη), ως αποδέκτη όλων.

Δεν εγγυάται όμως, όπως υποστηρίζουν οι δήμοι, την άμεση λύση για το εγγύς μέλλον, δηλαδή τη χρηματοδότηση του νέου κυττάρου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την αντιπαλότητα μεταξύ των δήμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση: 

Aπό  τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Θηβαίων, Τανάγρας, Αλιάρτου – Θεσπιέων και Λοκρών σε κοινή ενημερωτική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 στη Θήβα, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής :

  • Η διαχείριση των απορριμμάτων στη περιοχή μας έχει προ πολλού δρομολογηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και στο πλαίσιο που θέτει η Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Η ασφαλής διάθεση των απορριμμάτων των Δήμων μας είναι ήδη δρομολογημένη, με την ολοκλήρωση της σύγχρονης μονάδας ΜΕΑ / ΜΕΒΑ της Θήβας, η οποία ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια μέσα από κοινωνική συναίνεση και διαχρονικές εργώδεις προσπάθειες όλων των Δημοτικών Αρχών.
  • Οι Δήμοι μας, που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ Θήβας, σύμφωνα με την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, έρχονται αντιμέτωποι με τις επιδιώξεις γειτονικών Δήμων της Εύβοιας, οι οποίοι, με το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Χαλκίδας, προς χάριν της διευκόλυνσής τους και της μείωσης του κόστους μεταφοράς, προτάσσουν ως πρόσχημα την αυτοδιοικητική αλληλεγγύη προκειμένου να έχουν αποδέκτη τον ΧΥΤΑ Θήβας.
  • Η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Θήβας είναι απολύτως πεπερασμένη και είναι παραπάνω από αναγκαία η άμεση κατασκευή νέου κυττάρου, που θα διασφαλίζει τις ανάγκες των Δήμων μας και θα δώσει διέξοδο και στους Δήμους της Εύβοιας.
  • Το «αυτοδιοικητικό πνεύμα αλληλεγγύης» των Δήμων της Εύβοιας που έχει ως βασικό άξονα την κατοχύρωση όχι των λύσεων που υπάρχουν, αλλά των λύσεων που επιθυμούν, ξεπερνώντας κάθε δεοντολογία έφτασε στο σημείο να προτείνει την εναπόθεση των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ Θήβας και αντίστοιχα οι Δήμοι που εναποθέτουν σήμερα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Θήβας να αναζητήσουν άλλον αποδέκτη.
  • Η στάση της Πολιτείας και ιδίως του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία είναι ενθαρρυντική προς τις επιδιώξεις των Δήμων της Εύβοιας, «υποδεικνύοντας» τον σχεδόν κορεσμένο ΧΥΤΑ Θήβας (με ζωή 9 μηνών ακόμη), ως αποδέκτη όλων, χωρίς όμως παράλληλα να εγγυάται άμεση λύση για το εγγύς μέλλον, δηλαδή τη χρηματοδότηση του νέου κυττάρου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την αντιπαλότητα μεταξύ των Δήμων.

Δηλώνουν τα εξής: 

  1. Οι επιδιώξεις για μεταφορά απορριμμάτων άλλων Δήμων στο ΧΥΤΑ Θήβας, οι πιέσεις προς την Πολιτεία και η δρομολόγηση τέτοιων σεναρίων και λύσεων, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους και ως τοπικές κοινωνίες θα αποτρέψουμε τέτοιο ενδεχόμενο. Οποιαδήποτε απόφαση υιοθετεί αυτή τη λύση, είναι νομικά ανυπόστατη και αντισυνταγματική, και για τους λόγους αυτούς δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. 
  2. Θα παραμείνουμε συνεπείς στην υπεράσπιση των συμφερόντων των Δήμων μας και των δημοτών μας και δεν θα επιτρέψουμε αποσπασματικές «διευκολύνσεις» που στο όνομα της «αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης» φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο μεταφοράς των δικών μας απορριμμάτων εκτός Θήβας με την ανάλογη επιβάρυνση κόστους για τους προϋπολογισμούς μας και τους συμπολίτες μας.
  3. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό, αφενός να εξετάσει το πρόβλημα της ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων των Δήμων της Εύβοιας, στη βάση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και της διαθεσιμότητας των ΧΥΤ και αφετέρου να προβεί έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κατοχυρωθεί η κατασκευή του νέου κυττάρου της Θήβας, ως μεσομακροπρόθεσμη υποδομή και λύση που μας αφορά άμεσα.
  4. Με αίσθηση περιφερειακής συνείδησης και καθώς αναγνωρίζουμε ότι η υλοποίηση των αποκεντρωμένων  Μονάδων του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα είναι η μόνη αποδεκτή, δόκιμη, ορθολογική και αποτελεσματική λύση για την, σε βάθος χρόνου, εξυπηρέτηση όλων των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, ζητούμε από την ηγεσία του ΥΠΕΝ την άμεση ένταξη και χρηματοδότηση των έργων : ΜΕΑ/ΧΥΤΥ Χαλκίδας και Λαμίας & την αναβάθμιση της Μονάδας Κομποστοποίησης Άμφισσας, τα οποία έχουν υποβληθεί εδώ και δύο χρόνια και καθυστερεί κεντρικά και αναίτια η ένταξή τους και η δρομολόγηση της κατασκευής τους.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή