Στον Καθεδρικό του Εδιμβούργου η σορός της Ελισάβετ - Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 21:32
UPD:21:33
via REUTERS/POOL
A- A A+

Μετά τη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου, ξεκίνησε απόψε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, η οποία έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, σηματοδοτώντας μια μεγάλη αλλαγή στην ιστορία της σύγχρονης Αγγλίας.

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά για να μπουν στον ναό του Αγίου Αιγιδίου και να τιμήσουν τη βασίλισσα, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό της.

Την πομπή συνόδευσε ως επικεφαλής ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄, με τα αδέλφια του, την πριγκίπισσα Άννα και τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ.

Ο Κάρολος, κατά το έθιμο, θα μείνει στην αγρυπνία για την εκλιπούσα μητέρα του.

Θα σταθεί δίπλα σε μια γωνιά της υπερυψωμένης εξέδρας στην οποία ακουμπάει το φέρετρό της. Τα αδέρφια του αναμένεται να τοποθετηθούν στα άλλα τρία.

Η διαδικασία - που ονομάζεται Αγρυπνία των Πριγκίπων - πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1936 όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Η' και τα τρία αδέρφια του, οι πρίγκιπες Αλβέρτος, ο Ερρίκος και ο Γεώργιος, στάθηκαν δίπλα στο φέρετρο του αείμνηστου πατέρα τους, Βασιλιά Γεωργίου Ε'.

Έκτοτε, έχει γίνει μόνο σε μία άλλη περίπτωση - στην κηδεία της Βασιλομήτωρος  το 2002. Ο Βασιλιάς - τότε ακόμη Πρίγκιπας Κάρολος - ήταν ένας από τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα σε εκείνη την περίσταση.

Το κλειστό φέρετρο, σκεπασμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο, θα παραμείνει για 24 ώρες στο Εδιμβούργο και αύριο το βράδυ θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο. Από το βράδυ της Τετάρτης, θα εκτεθεί για λαϊκό προσκύνημα στο Γουεστμίνστερ.

Η κηδεία της βασίλισσας είναι προγραμματισμένη για τις 19 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή