Γ. Οικονόμου για Τσαβούσογλου: Στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας απαντάμε όπου και όπως πρέπει

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 13:38
UPD:13:58
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για «ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας» που προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος «προειδοποίησε την Ελλάδα να μην ξεκινήσει μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων».

«Στους ρητορικούς παροξυσμούς της Άγκυρας δίνουμε τη σημασία που πρέπει, ξέρουμε ότι κυρίως προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση ή για να κατασκευάσουν μία πραγματικότητα που βασίζεται σε μυθεύματα. Απαντιώνται όπως πρέπει και όπου πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο» είπε συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας  και είναι ανοιχτή σε συζήτηση και σε διάλογο με επιχειρήματα, που να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, πρόσθεσε, «είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία».

Παρέπεμψε παράλληλα σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «η απάντησή μας είναι η επιφυλακή, η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η ακμαία οικονομία μας και οι διεθνείς συμμαχίες αλλά κυρίως είναι η ενότητα και η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο». Ακόμη σημείωσε ότι «κάλεσε τους γείτονές μας να σταματήσουν τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα που ούτε μας φοβίζουν αλλά ούτε και μας πτοούν» και τόνισε ότι στις απειλές που εκτοξεύει ο κ. Ερντογάν απαντούμε «όχι κύριε Ερντογάν».

Για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις

Ερωτηθείς αν θα παραμείνει η ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή αν η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αν χρειαστεί να γίνουν αλλαγές «η κυβέρνηση δεν είναι δογματική»

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία και σε επίπεδο Βουλής και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Τα συμπεράσματα που θα βγουν από την διαδικασία αυτή θα αξιοποιηθούν και αν χρειάζεται να γίνουν ορισμένες αλλαγές η κυβέρνηση δεν είναι δογματική. Ο λόγος για τον οποίο η ΕΥΠ πήγε στο γραφείο του πρωθυπουργού έχει εξηγηθεί στο παρελθόν. Έχει να κάνει με το ότι άπτεται του αντικειμένου πολλών και διαφορετικών υπουργείων. Έχει να κάνει με απειλές που δέχεται η χώρα από το εξωτερικό, έχει να κάνει με απειλές που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, την αντιμετώπιση υβριδικών κινδύνων, όπως πυρκαγιών, εμπρησμών. Έχει διαφοροποιηθεί αισθητά το τοπίο σε σχέση με πριν» είπε και συνέχισε λέγοντας: 

«Ο λόγος που πήγε εκεί είναι αυτό το εύρος αντικειμένων που είναι εξαιρετικά ωφέλημη η συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών. Από εκει και πέρα είναι σε εξελιξη η διαδικασία. Αν προκύψουν προτάσεις για θεσμικές παρεμβάσεις, εδώ είμαστε να τις δούμ».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή