Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι σημαίνει η ανακατάληψη του Ιζιούμ- «Καταδικάζει τους ρωσικούς σχεδιασμούς»

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 09:07
UPD:09:10
via REUTERS/VIDEO OBTAINED BY REUTERS

Φωτογραφία από την πόλη Μπαλακλίγια

A- A A+

Στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων πέρασε η πόλη Ιζιούμ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για την τελευταία πόλη που ανακαταλαμβάνουν οι δυνάμεις του Κιέβου στο πλαίσιο της ταχείας αντεπίθεσής τους που  «προκάλεσε μεγάλη επιχειρησιακή ήττα στη Ρωσία, ανακαταλαμβάνοντας σχεδόν όλη την περιφέρεια του Χάρκοβο», σχολιάζει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. 

Η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ αποτελεί το πιο σημαντικό στρατιωτικό επίτευγμα των Ουκρανών μετά από τη νίκη τους στη μάχη του Κιέβου τον Μάρτιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού think tank, η ανακατάληψη της πόλης βάζει τέλος στην προοπτική ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει τους δηλωμένους της στόχους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Μετά την υποχώρηση από το Κίεβο στις αρχές Απριλίου, οι δηλωμένοι ρωσικοί στόχοι ήταν να καταλάβουν ολόκληρη την επικράτεια των περιφερειών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Η ρωσική εκστρατεία για την επίτευξη αυτών των στόχων αφορούσε μια επίθεση κατά μήκος ενός τόξου από το Ιζιούμ μέσω του Σεβεροντονιέτσκ στην περιοχή κοντά στην πόλη Ντονέτσκ. Αυτή η επίθεση είχε ως στόχο να καταλάβει το Σεβεροντονιέτσκ , το Λυσιχάνσκ, το Σλοβιάνσκ, το Μπαχμούτ και το Κραματόρσκ και να συνεχίσει μέχρι τα δυτικά σύνορα της περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν το Σεβεροντονιέτσκ στις 24 Ιουνίου και το Λυσιχάνσκ στις 3 Ιουλίου μετά από μια μακρά και εξαιρετικά δαπανηρή εκστρατεία, αλλά στη συνέχεια κορυφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, χωρίς να καταλαμβάνουν κάποιο σημαντικό οικισμό και ελέγχοντας μικρή επικράτεια, εξηγουύν οι αναλυτές.

Πάντως, όπως σημειώνουν, η ρωσική θέση γύρω από το Ιζιούμ εξακολουθεί να απειλεί τους Ουκρανούς υπερασπιστές του Σλοβιάνσκ, και διατηρεί την ευκαιρία για τους Ρώσους να επιστρέψουν στην επίθεσή τους στους βόρειους τομείς του τόξου που είχαν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα Ιουλίου για να επικεντρωθούν στο Σιβέρσκ (κοντά στο Λυσιχάνσκ) και το Μπαχμούτ.

«Η απώλεια του Ιζιούμ καταδικάζει το αρχικό σχέδιο εκστρατείας της Ρωσίας για αυτή τη φάση του πολέμου και διασφαλίζει ότι οι ρωσικές προελεύσεις προς το Μπαχμούτ ή γύρω από την πόλη του Ντονέτσκ δεν μπορούν να είναι αποφασιστικές (αν πραγματοποιηθούν). Ακόμη και η ρωσική κατάληψη του Μπαχμούτ, η οποία είναι απίθανο να συμβεί, δεδομένου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παγιδευτεί σε μικροσκοπικούς γύρω οικισμούς για εβδομάδες, δεν θα υποστήριζε πλέον καμία μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των αρχικών στόχων αυτής της φάσης της εκστρατείας, δεδομένου ότι δεν θα υποστηριζόταν από μια προέλαση από το Ιζιούμ στα βόρεια. Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Μπαχμούτ και γύρω από την πόλη του Ντονέτσκ έχουν χάσει έτσι κάθε πραγματική επιχειρησιακή σημασία για τη Μόσχα και απλώς σπαταλούν μέρος της εξαιρετικά περιορισμένης αποτελεσματικής μαχητικής δύναμης που διατηρεί η Ρωσία», καταλήγουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή