Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, με τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους.
Ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος κατά την ομιλία του εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον για «άνομη» «άθλια» και «ανήθικη» μεθόδευση εναντίον του, με στόχο την αποκόμιση πολιτικών κερδών.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα όσα του καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ ζητώντας τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σημείωσε πως «ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρξε αίτημα παραπομπής υπουργού με μοναδικό στοιχείο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Κανένα πραγματικό δεδομένο δεν συνηγορεί υπέρ των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, αναφέροντας πως τα επιχειρήματά του είναι καταφανώς αστήρικτα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους κυρίους Δούκα και Μπασιάκο. Το ΠΑΣΟΚ θεμελιώνει κατηγορίες εναντίον μου στηριζόμενο σε συκοφαντίες και ότι το μόνο πραγματικό γεγονός είναι η μακρόχρονη γνωριμία του και η πνευματική σχέση του με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, συνομιλώ και θα συνεχίσω να συνομιλώ με εκπροσώπους μονών και φορέων, «δεν έχει σημασία τι μου λένε σε αυτές τις συναντήσεις, σημασία έχει τι απαντώ εγώ» σημείωσε.
Υποστήριξε ακόμη πως ο στόχος της επίθεσης εναντίον του είναι η ΝΔ και η κυβέρνηση και στο βαθος ο πρωθυπουργός.
«Κύριε Παπανδρέου, ανήκουμε σε άλλους χώρους. Γεννηθήκατε πολιτικά ισχυρός. Είμαι ο γιος ενός ταχυδρόμου. Οι δρόμοι μας και η πορεία μας υπήρξαν διαφορετικές», ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος σημειώνοντας ότι στη διαδρομή του έκανε και λάθη ωστόσο, καμία πράξη του δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράνομη, διότι σέβεται την εντολή του λαού και τους νόμους.
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως έχει ήσυχη τη συνείδησή του και δεν ανησυχεί για τίποτα γιατί, όπως ανέφερε, απέναντι σε κάθε συκοφαντία σε κάθε κατασκευή ανυπέρβλητη άμυνα είναι η άμυνα της αλήθειας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, αν και δεν απάντησε στη δριμύτατη επίθεση του κ. Ρουσόπουλου, επέμειεν πως η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου συνιστά σκάνδαλο που εξελίχθηκε με βάση έναν κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό, «όπως συνέβη ακριβώς και με την υπόθεση των ομολόγων», ενώ κατηγόρησε εκ νέου το κυβερνών κόμμα για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. «Ο εκλεκτός σας Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φρόντισε να παραβιάσει και πάλι σήμερα το Σύνταγμα και τον νόμο, διατύπωσε κρίσεις, για να προστατέψει υπουργούς, υπουργούς σας, και να εξυπηρετήσει ελιγμούς σας» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην επισήμανση του κ. Σανιδά περί μη ύπαρξης ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για δικαίωση του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην αποστολή της δικογραφίας για την υπόθεση στη Βουλή και αφού υποστήριξε πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όλα της επιχειρήματα κατά της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, ζήτησε να δεχθεί τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπής «τουλάχιστον για τα ομόλογα, τις υποκλοπές και την υπόθεση της Siemens».
Τονίζοντας πως η Προανακριτική Επιτροπή, που προτείνει το κόμμα του, «απαντά σε μια στοιχειώδη ανάγκη να προχωρήσουμε σε βάθος την έρευνα» με στόχο να αποκλειστεί, όπως ανέφερε, η ατιμωρησία των ενοχων, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν τη σύστασή της.
«Σας ζητούμε να υποστηρίξετε το αυτονόητο, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια» επισήμανε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν ποινικοποιεί την πολιτική ζωή, αλλά δεν δίνει και ασυλία σε κανέναν.
Καταλήγοντας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη του λαού. «Βουλιάζει η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα, η χώρα δεν περέπει να βυθιστεί μαζί της» τόνισε.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως «εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, αλλά πολλές ελπίδες δεν υπάρχουν» τοποθετούμενη τόσο για τη στάση του κόμματός της στα αιτήματα για τη σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής, όσο και για τα αποτελέσματά τους.
«Εμάς υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε και τις δύο προτάσεις διότι υπάρχουν τα στοιχεία και για την απόδοση πολιτικών ευθυνών και την διερεύνηση ποινικών», αλλά «οι ελπίδες είναι λίγες αφού από την Εξεταστική επιφανειακά θα συζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να «χαριστεί σε κανένα κόμμα», ενώ γνωστοποίησε ότι το κόμμα της θα φέρει στην ατζέντα την ουσία της υπόθεσης, που όπως ανέφερε συνίσταται στο αν δικαιούται η αθωνική πολιτεία, η Εκκλησία, τα μοναστήρια να κατέχουν τέτοια περιουσία, με βάση το τι έδωσε η οθωμανική αυτοκρατορία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Επικρατείας, μιλώντας για «σύστημα Ρουσόπουλου που δηλητηριάζει τον τόπο και τους θεσμούς», επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και υποστηρίζοντας πως στην ομιλία του είπε μισές αλήθειες.
Το «σύστημα Ρουσόπουλου», με τα εκατομμύρια χρήματα που διαχειρίζεται, έκανε επιλεκτικές οικονομικές ενισχύσεις σε συγκεκριμένα έντυπα, για να τον στηρίζουν, πρόσθεσε και μίλησε για απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου να εμπλέξει και τον ίδιο το πρωθυπουργό, «βάζοντας τον στο κάδρο».
Χαρακτήρισε επίσης την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου «ειδικό σκάνδαλο, με ένα καλόγερο που κατάφερε να μπλέξει και να βάλει στο ράσο του και τα δύο μεγάλα κόμματα».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε την ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές, να μελετήσουν τη δικογραφία που κατετέθη σήμερα στη Βουλή, ενώ στο Κοινοβούλιο σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση με αφορμή την επισήμανση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου περί μη πιθανολόγησης, μέχρι στιγμής, ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/22/1580561.htm .