Μονομαχία Μητσοτάκη - Τσίπρα με φόντο τον Λευκό Πύργο: Τα μηνύματα και τα διλήμματα

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022 12:07
UPD:12:23
SOOC/ Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Τα «όπλα» με τα οποία θα φτάσουν μέχρι τις επόμενες κάλπες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν οι πολιτικοί μονομάχοι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, βάζοντας παράλληλα το δίλημμα της επόμενης ημέρας που θα είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες». Το επόμενο Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί σε μέτρα αντιμετώπισης του τσουνάμι αυξήσεων αλλά και στο θέμα των παρακολουθήσεων, εστιάζοντας στην ανάγκη να υπάρξει «πολιτική αλλαγή» και «προοδευτική διακυβέρνηση».

Να σημειωθεί πως είναι η τελευταία ομιλία των δύο μονομάχων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέχρι τις επόμενες κάλπες και μάλιστα αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς είναι πολλαπλά τα ανοιχτά μέτωπα. Με τη Ευρώπη να προχωρά με αργά βήματα στο ενεργειακό - χθες δεν υπήρξαν τολμηρές αποφάσεις στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας - ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος.

Παράλληλα βέβαια με τις εξελίξεις στο φλέγον θέμα της οικονομίας μια σειρά ερωτημάτων ζητούν απάντηση στο θέμα των παρακολουθήσεων, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για αλλαγή στον εκλογικό νόμο και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα.

INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Κυβέρνηση: Πακέτο μέτρων με έμφαση στην ενέργεια

Ένα διπλό μήνυμα θα εκπέμψει απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από τη μια πλευρά  θα υπογραμμίσει πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί και από την άλλη πλευρά θα τονίσει πως θα είναι κοστολογημένα και δεν θα απειληθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Η καλή πορεία του τουρισμού και τα αυξημένα έσοδα δίνουν περιθώρια για ένα μεγαλύτερο καλάθι παροχών. Ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να κρατήσουν εφεδρείες, καθώς αναγνωρίζουν πως οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι.

Το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων θα είναι εστιασμένο  στο ενεργειακό πεδίο και μεταξύ άλλων θα προβλέπεται παράταση της επιδότησης στους λογαριασμούς (με ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων να εφαρμόζεται σε σχέση και με τη μείωση της κατανάλωσης), αυξημένο επίδομα θέρμανσης, παρεμβάσεις  για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και έκτακτη οικονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά (επιταγή ακρίβειας- food pass). Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα διευρυμένο στεγαστικό πρόγραμμα (το οποίο πιθανότατα θα αφορά όσους είναι κάτω των 39 ετών), ενώ για το 2023 θα ανακοινωθεί«ξεπάγωμα» των συντάξεων, αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ).

Στη σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός θα επισημάνει πως η κρίση είναι εξωγενής, υπογραμμίζοντας πως σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα όπως είναι το ενεργειακό απαιτείται ευρωπαϊκή απάντηση. Παράλληλα όμως θα αναφερθεί και σε θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, η πολύ καλή πορεία του τουρισμού αλλά και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας. Θα κάνει επίσης  και μια αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, καθώς η Νέα Δημοκρατία θέλει να φτάσει στις επόμενες κάλπες με σύνθημα «το είπαμε - το κάναμε» 

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις για το κύμα ακρίβειας και η προοδευτική διακυβέρνηση

Με έμφαση στα ευάλωτα και μεσαία εισοδήματα θα είναι η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα την επόμενη εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαπολύσει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δεν λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση του τσουνάμι των αυξήσεων που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. 

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγίωση  του πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα (στο 11,4% τον Αύγουστο) και μιλούν για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Μάλιστα τονίζουν πως το κύμα των αυξήσεων  χτυπά κυρίως τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ενδεικτικά αναφέρουν πως οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα κυμαίνονται από 17,1% έως 25,5%, ενώ και στον ηλεκτρισμό, την ενέργεια και τα καύσιμα οι αυξήσεις είναι πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη. 

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς στην Κουμουνδούρου προκειμένου να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο οικονομικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το επόμενο Σάββατο στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έμφαση θα δοθεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, σε ένα σχέδιο στοχευμένων μειώσεων φόρων αλλά και στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

Παράλληλα βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση πως «επιχειρεί να κρύψει στο σκοτάδι την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις». Για να στείλει εκ νέου αυστηρή προειδοποίηση πως  «αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια. Αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν».

Ενημερωθείτε live από το Naftemporiki TV για όλες τις εξελίξεις στην 86η ΔΕΘ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή