Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες στις 25 Σεπτεμβρίου για να εκλέξουν τη νέα τους κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι στα μέσα του καλοκαιριού.
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με την τάση που υποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, να αναδείξει ως πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης την Τζόρτζια Μελόνι. Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας ηγείται του δεξιού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν επίσης τα κόμματα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις φήμες ότι η στον συνασπισμό έχουν προκύψει διαφωνίες, πριν από μέρες η Μελόνι πόζαρε με τον Σαλβίνι με θέα την θάλασσα της Σικελίας. «Η φωτογραφία είναι η καλύτερη απάντηση σε όσα σκαρφίζεται η αριστερά», έγραψε η Μελόνι η οποία στο παρελθόν έχει παρομοιάσει τη σχέση της με τον Σαλβίνι με εκείνη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.
Ωστόσο, λίγες μέρες μετά φαίνεται ότι τελικά διαφώνησαν σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Τσενόμπιο, στις όχθες της λίμνης Κόμο. Ο λόγος της διαφωνίας; Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Παρόλο που και τα δύο κόμματα έχουν καταδικάσει την εισβολή, ο Σαλβίνι, ο οποίος το 2017 παρελθόν είχε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Ρώσου προέδρου και μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι κατηγορήθηκε ότι είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους με στόχο να «ρίξουν» τον Ιταλό πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και αντ' αυτού «γονάτισαν την Ευρώπη και η Ιταλία».
Η Μελόνι από την άλλη υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα, επικαλούμενη τη σημαντική επιβράδυνση των προοπτικών ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ρωσίας. Επίσης, από την αρχή του πολέμου ήταν ένθερμη στην υποστήριξή της για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ενώ διαβεβαίωνε τη διεθνή κοινότητα ότι είναι υπέρ της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.
Η στάση της αποτελεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τον επικριτικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου ως αποτέλεσμα της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014. Τότε έκανε λόγο για «σφαγή» των ιταλικών επιχειρήσεων.
«Είναι μια κάπως εκπληκτική μετατόπιση από την αρχηγό ενός κόμματος του οποίου οι υποστηρικτές είναι κατά κύριο λόγο κατά της τελευταίας σειράς κυρώσεων. Και σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, λίγο περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς αντιτίθενται στα μέτρα, λόγω του ισχυρού αντίκτυπου που έχουν στο κόστος ζωής», σχολιάζει ο Guardian, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Μελόνι φαίνεται να έχει διπλό στόχο: προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους καθησυχάζοντας τους διεθνείς παρατηρητές.
Ο Σαλβίνι, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να αναζωογονήσει την υποστήριξη για τη Λέγκα, η οποία έχει πέσει περίπου στο 12% στις δημοσκοπήσεις, από σχεδόν 40% τον Αύγουστο του 2019 όταν κατέρρευσε την κυβέρνηση συνασπισμού του με το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αναγκάσει σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να τον είχαν αναδείξει πρωθυπουργό.
naftemporiki.gr