Ενδοοικογενειακή βία: Σε ποια αστυνομικά τμήματα της χώρας ιδρύονται 12 νέα γραφεία

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 14:18
UPD:14:20
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΣ/ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Δ
A- A A+

Δώδεκα νέα γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας αποφασίστηκε να ιδρυθούν εντός αστυνομικών τμημάτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η ίδρυση των γραφείων αποφασίστηκε σε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον γενικό γραμματέα Δημοσίας Τάξεως, Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα.

Τα νέα Γραφεία ιδρύονται στα εξής αστυνομικά τμήματα

1. Καλλιθέας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών

2. Α’ Αχαρνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής

3. Αμπελοκήπων- Μενεμένης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης

4. Β’ Πατρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας

5. Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας

6. Α’ Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου

7. Χανίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων

8. Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων

9. Σερρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών

10. Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας

11. Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας

12. Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργούν ήδη 6 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας. Συγκεκριμένα, τα 5 εξ’ αυτών στην Αττική, στα αστυνομικά τμήματα Ομονοίας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Αλίμου και το 6ο στη Θεσσαλονίκη, στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

Όπως τονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα γραφεία αυτά έχει στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επίσης, καθένα από τα γραφεία διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Στο διάστημα από 11/09/2021 έως και τις 31/07/2022, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα 6 γραφεία έχουν διαχειριστεί συνολικά 2.073 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ για όλα τα περιστατικά σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Παράλληλα, όσον αφορά την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημειώνει, ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ σε πρόσθετες εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες 366 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και 910 στελέχη το διαδικτυακό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (πρόγραμμα HELP).

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή