Κύκλωμα που εμπλέκεται στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, στη διαμονή τους στη Ρόδο και στη διευκόλυνση της προώθησής τους στην ενδοχώρα εξάρθρωσε η τοπική λιμενική Αρχή, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου/ΤΔΜ Ρόδου και του κινητού Γραφείου Επιχειρήσεων (Mobile Office) της Europol.
Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη ευρεία αστυνομική επιχείρηση στο νησί.
Ειδικότερα, από τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της λιμενικής Αρχής Ρόδου στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν συνολικά 15 αλλοδαποί εντός του λιμένα, κατά την προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, φέροντας αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν στην ενδοχώρα με προορισμό τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης με τη συστηματική αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τη ΔΑΠΘΑΣ και στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργήθηκε από τη λιμενική Αρχή, συνελήφθησαν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δύο Έλληνες, ηλικίας 59 και 30 ετών, ιδιοκτήτες ξενοδοχειακής μονάδας. Παράλληλα, αναμένονται τρία εντάλματα σύλληψης αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως ηγετικό στέλεχος της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης.
Διενεργήθηκαν κατ' οίκον έρευνες σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες, εκ των οποίων στη μία βρέθηκαν αχαρτογράφητοι αλλοδαποί και πλήθος πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, το οργανωμένο αυτό κύκλωμα δρούσε με διακριτούς ρόλους. Το ηγετικό στέλεχος φέρεται να είχε τον συντονισμό και τις επικοινωνίες με τους διακινητές από την Τουρκία για το πότε και σε ποιο σημείο της Ρόδου θα αφιχθεί σκάφος με παράνομους μετανάστες. Ο δεύτερος και ο τρίτος αλλοδαπός αναλάμβαναν την παραλαβή τους από τις παραλίες του νησιού. Έπειτα τους έκρυβαν από τις ελληνικές αρχές, μεταφέροντάς τους σε ξενοδοχεία της Ρόδου που λειτουργούσαν ως safe house και φρόντιζαν για την προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου στη συνέχεια προωθηθούν, μέσω των πλοίων της γραμμής στην ενδοχώρα.
Το κέρδος της εγκληματικής αυτής οργάνωσης για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο κυμαίνεται από 3.500 έως 6.000 ευρώ κατά κεφαλή, ανάλογα με την επιλογή του διακινητή στη Τουρκία και τον τύπο του σκάφους που θα τους μετέφερε. Για τη μεταφορά τους με πλοίο της γραμμής από τη Ρόδο στην ενδοχώρα αποκόμιζαν 500 ευρώ κατά κεφαλή για το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο και το εισιτήριο.
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) αναλύει και επεξεργάζεται σε βάθος τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και τη συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.