Ιορδανία: Διάσκεψη εννέα αραβικών χωρών για την ασφάλεια στο Ιράκ

Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 12:06
A- A A+

Συναντώνται σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας οι υπουργοί Εσωτερικών του Ιράκ και οκτώ γειτονικών του χωρών για συνομιλίες που αφορούν στην εξεύρεση τρόπων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα που μαστίζεται από τη βία.

Η διήμερη διάσκεψη, η πέμπτη κατά σειρά μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Ιράκ, της Ιορδανίας, της Συρίας, του Κουβέϊτ, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και του Ιράν.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις προοπτικές συντονισμού ανάμεσα στα σώματα ασφαλείας των εννέα χωρών για να βοηθηθεί το Ιράκ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της διείσδυσης ανταρτών από τα σύνορα, και της εγκληματικότητας.

Η διάσκεψη αποκτά περισσότερη βαρύτητα καθώς πραγματοποιείται την περίοδο που η ιρακινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το μακροπρόθεσμο σύμφωνο ασφάλειας, το οποίο λέγεται ότι μεταξύ άλλων προβλέπει την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Ιράκ έως τα τέλη του 2011.

Παρά το ότι η συμφωνία μεταξύ Ιράκ και ΗΠΑ δεν περιλαμβάνεται επίσημα στην ατζέντα των συνομιλιών των υπουργών Εσωτερικών, το θέμα θα συζητηθεί σε κατ'ιδίαν διμερείς συνομιλίες, ανέφεραν διπλωμάτες.

Το μέλλον των σχεδόν δύο εκατομμυρίων Ιρακινών προσφύγων στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ιορδανία και τη Συρία, αναμένεται επίσης να συζητηθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή