Ο διάλογος Ζελένσκι- Μακρόν την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2022 10:43
UPD:10:48
EPA/SERGEY DOLZHENKO
A- A A+

Στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις που ήθελαν τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα να έχουν σκοπό την επίθεση.

Το πρωί εκείνης της ημέρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τμήμα της επικοινωνίας τους από εκείνη την ημέρα δημοσιεύεται περίπου έξι μήνες μετά και ενώ ο πόλεμος ούτε έχει τελειώσει, ούτε φαίνεται να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι είπαν επομένως οι δύο άνδρες εκείνη την ημέρα. Όπως φαίνεται στο βίντεο- ντοκουμέντο ο Ζελένσκι αναφέρεται στο γεγονός ότι πρόκειται για πλήρη εισβολή. Ενστικτωδώς φαίνεται να ζητάει από τον Μακρόν και τους άλλους ηγέτες να προσπαθήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο που ξεκινάει με διπλωματικά μέσα.

Ο Μακρόν από την πλευρά του φαίνεται ότι προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος, ρωτώντας αρχικά αν ο Ουκρανός πρόεδρος είναι καλά και ασφαλής. Κι έπειτα προσπαθεί να κατανοήσει το μέγεθος της εισβολής. «Λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι έστειλαν ειδικές δυνάμεις παντού στο Κίεβο;», ρωτάει τον Ζελένσκι ο οποίος απαντάει «Παντού».

«Στο Κίεβο, στην Οδησσό και από τη Λευκορωσία. Έτσι, πολεμάμε παντού στην επικράτειά μας. Υπάρχουν στρατεύματα παντού», συνεχίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, για να προσθέσει. «Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε, δεν είναι όπως το 2014».

 «Είναι ξεκάθαρο. Είναι ολοκληρωτικός πόλεμος», απαντάει ο Μακρόν εμφανώς ανήσυχος.

RÉSISTANCE

Σε αυτό το σημείο ο Ζελένσκι ζητάει από τον Μακρόν να επικοινωνήσει με τον Πούτιν.  «Λοιπόν, νομίζω, Εμμανουέλ, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις με τον Πούτιν και πολύ σημαντικό να κάνεις έναν αντιπολεμικό συνασπισμό.

«Είμαστε σίγουροι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Μπάιντεν μπορούν να συντονιστούν και να του πουν ''Σταμάτα''. Θα σταματήσει. Θα σας ακούσει» είπε ο Ζελένσκι, καλώντας τον Γάλλο ομόλογό του να τηλεφωνήσει στον Ρώσο πρόεδρο.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή