Το προφίλ του «εκλεκτού» του Άρη, Άλαν Πάρντιου

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 21:05
UPD:21:26
REUTERS/EDDIE KEOGH
A- A A+

Στην επιλογή του ιδιαίτερα έμπειρου Άγγλου προπονητή, Άλαν Πάρντιου κατέληξε ο Άρης, που έψαχνε εδώ και μέρες τον αντικαταστάτη του Χερμάν Μπούργος στην τεχνική ηγεσία.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης συνομιλούσε και βρέθηκε κοντά σε προπονητές με μικρή εμπειρία και… ιβηρική καταγωγή, όμως η τελική επιλογή είναι εντελώς διαφορετικής λογικής, καθώς ο Πάρντιου έχει φάει με το «κουτάλι» τα γήπεδα της Αγγλίας.

Ο 61χρονος τεχνικός από το Γουίμπλεντον ξεκίνησε την καριέρα του ως πρώτος προπονητής το 1999 στην Ρέντινγκ. 

Εκεί παρέμεινε μέχρι το 2003, όταν και αποχώρησε για την Γουέστ Χαμ, όπου θήτευσε για 3 χρόνια. Ακολούθησε ένα διετές πέρασμα από την Τσάρλτον και το 2009 πήγε στην Σαουθάμπτον, με την οποία ολοκλήρωσε μόνο μια σεζόν.

Η πορεία
Το 2010 κάθισε στον πάγκο με τον οποίον έμελλε να συνδεθεί όσο με κανέναν άλλον, καθώς ανέλαβε τις τύχες της Νιούκαστλ, τις οποίες και κράτησε στα χέρια του ως το 2015, σημειώνοντας αρκετές επιτυχίες. 

Τα επόμενα χρόνια πέρασε από τις Κρίσταλ Πάλας και Γουέστ Μπρομ, ενώ το 2019 βγήκε για πρώτη φορά εκτός του Νησιού, για λογαριασμό της Άντο Ντεν Χααγκ. 

Στην Ολλανδία παρέμεινε για 8 μόλις παιχνίδια, και το 2020 πήγε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας για να αναλάβει τον ρόλο του Τεχνικού Διευθυντή, ενώ την περασμένη σεζόν κάθισε και στον πάγκο της ως προπονητής.

Τα «δικά του» αστέρια
Επί ημερών του στη Γουέστ Χαμ συνέβαλε στην απόκτηση δύο πολύ σημαντικών ποδοσφαιριστών, του Κάρλος Τέβεζ και του Χαβιέ Μασεράνο, όταν αμφότεροι αγωνίζονταν στην Κορίνθιανς, ενώ υπό τις οδηγίες του έκανε ντεμπούτο στην Κρίσταλ Πάλας ο Γουίλφριντ Ζάχα.

Οι τακτικές και τα σερί
Ο Πάρντιου είναι γνωστός στην πατρίδα του για τα μεγάλα σερί νικών, αλλά και τα μεγάλα σερί αρνητικών αποτελεσμάτων που κάνουν οι ομάδες του. Συνήθως χρησιμοποιεί τα συστήματα 4-4-2 και 4-2-3-1, ενώ σε αρκετούς αγώνες έχει παρουσιάσει ένα «κράμα» αυτών των δύο διατάξεων.

Θέλει να έχει γρήγορους ποδοσφαιριστές στα πλάγια και έναν καλό δημιουργικά μέσο να τους τροφοδοτεί. Στην άμυνα προτιμά να έχει έναν στόπερ με δημιουργικές αρετές, ενώ ζητά από τα πλάγια μπακ να συμμετέχουν στην επίθεση.

Πολλοί φίλαθλοι ομάδων που έχει προπονήσει τον κατηγορούν πως δεν έχει ευελιξία στις τακτικές του, και τις κρατά ίδιες ακόμη και όταν δεν λειτουργούν ή όταν έχει ελλείψεις, πράγμα που αρκετές φορές έχει οδηγήσει σε ντεμαράζ ηττών, που δυσχεραίνουν την θέση του.

Οι επιτυχίες
Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του ήρθε το 2012, όταν και ψηφίστηκε κορυφαίος προπονητής της Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας οδηγήσει την Νιούκαστλ σε θέση που εξασφάλιζε ευρωπαϊκό εισιτήριο. 

Επίσης, έχει φτάσει δύο φορές στον μεγάλο τελικό του FA Cup, μία ως προπονητής της Γουέστ Χαμ και μία ως προπονητής της 

Κρίσταλ Πάλας, όμως ποτέ δεν κατάφερε να σηκώσει το ιστορικό τρόπαιο.

Η μοναδική κούπα της καριέρας του είναι αυτή του Football League Trophy, το οποίο κατέκτησε το 2010 ως προπονητής της Σαουθάμπτον.

Στην καριέρα του μετρά και μια άνοδο, καθώς το 2005 οδήγησε την Γουέστ Χαμ στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Πάρντιου ως ποδοσφαιριστής
Ο Άλαν Πάρντιου δεν εμφανίστηκε στον ποδοσφαιρικό πλανήτη ως προπονητής εν μία νυκτί. Προτού καθίσει στους πάγκους είχε προηγηθεί μια 12ετης καριέρα σε ομάδες της Αγγλίας αγωνιζόμενος ως μέσος.

Ξεκίνησε να αγωνίζεται επαγγελματικά στην Ντάλγουιτς Χάμλετ και το 1986 πήρε την πρώτη του μεταγραφή στην Γέοβιλ Τάουν.

Το 1987 πήγε στην Κρίσταλ Πάλας, στην οποία έμεινε μέχρι το 1991, όταν και έγινε ποδοσφαιριστής της Τσάρλτον. 

Εκεί έμεινε για άλλα 4 χρόνια, αφού το 1995 αποχώρησε για την Μπάρνετ, ενώ το 1998 αποκτήθηκε από την Ρέντινγκ, στην οποία έμελλε να ξεκινήσει λίγους μήνες την καριέρα του ως προπονητής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις