Ποιες χώρες αγοράζουν το περισσότερο σκωτσέζικο ουίσκι;

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 17:23
UPD:17:40
A- A A+

Υπολογίζεται ότι 1,38 δισεκατομμύρια μπουκάλια σκωτσέζικο ουίσκι εξήχθησαν σε όλο τον κόσμο πέρυσι με 10 χώρες να ξεχωρίζουν με τη μεγαλύτερη αγορά κατ' όγκο.

Σύμφωνα με το Scotch Whisky Association, το 61,2% αυτού του όγκου αποτελούταν από blended ουίσκι, σε αντίθεση με το 10,2% για το single malt. Aπό άποψη αξίας, τα blends αποτελούν το 56,7% και τα single malts το 33,8%. 44 μπουκάλια σκωτσέζικο ουίσκι εξάγονταν κάθε δευτερόλεπτο το 2021, σε αντίθεση με 36 το 2020.

Ιδού οι 10 χώρες που αγόρασαν τα περισσότερα μπουκάλια

Γαλλία – 176 εκατομμύρια

Οι Γάλλοι είναι γνωστοί για την αγάπη τους στο αλκοόλ – με τα 176 εκατομμύρια μπουκάλια σκωτσέζικου ουίσκι που εισήχθησαν πέρυσι να αντιπροσωπεύουν περίπου δυόμισι λίτρα ανά ενήλικα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η μακροχρόνια σχέση αγάπης μπορεί να αρχίσει να «ψύχεται» καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν ποτά εγχώριας απόσταξης, αλλά, παρά την ανησυχία αυτή, ο όγκος του 2021 ήταν στην πραγματικότητα 1% υψηλότερος από αυτόν του 2019.

Ινδία – 136 εκατομμύρια

4% πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία και ένα εκπληκτικό 44% πάνω από τον όγκο του 2020, η Ινδία εξακολουθεί να είναι μόνο η όγδοη πιο πολύτιμη αγορά για τη Σκωτία. Αυτή η απόκλιση είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα του βασικού τελωνειακού δασμού 150% σε κάθε φιάλη, το οποίο ήταν ένα επίμαχο ζήτημα μεταξύ της United Spirits (ο ινδικός βραχίονας της Diageo) και των ινδικών αρχών.

Ηνωμένες Πολιτείες – 126 εκατομμύρια

Το εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών πέρα ​​από τον Ατλαντικό διαταράχθηκε σοβαρά από το πρόβλημα των δασμών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. Αν και ο όγκος των εξαγωγών Σκωτίας το 2021 στις ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα μόνο 1% χαμηλότερος από το επίπεδο του 2019, η αξία αυτών των εξαγωγών μειώθηκε κατά 26% σε αυτά τα δύο χρόνια στα 789,8 εκατομμύρια λίρες. Όμως, παρά τη δραματική αυτή πτώση, οι ΗΠΑ παραμένουν η πιο πολύτιμη αγορά για τη Σκωτία.

Βραζιλία – 82 εκατομμύρια

Το σκωτσέζικο ουίσκι γνωρίζει άνθηση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Πράγματι, ο όγκος των εξαγωγών το 2021 ήταν 91% υψηλότερος από αυτόν του 2019, η μεγαλύτερη αύξηση για οποιαδήποτε χώρα σε αυτήν τη λίστα. Σύμφωνα με το Whisky Invest Direct, το 95% της αγοράς της Σκωτίας στη Βραζιλία αποτελείται από εμφιαλωμένα blends και το ποτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ιαπωνία – 56 εκατομμύρια

Αν και η Ιαπωνία παράγει το δικό της ουίσκι υψηλής ποιότητας, υπήρξε ιστορικά μια ισχυρή αγορά για τα σκωτσέζικα προϊόντα – αλλά μέρος της ζήτησης οφείλεται σε μια αμφισβητήσιμη πρακτική μεταξύ ορισμένων οινοπνευματοποιών να αγοράζουν σκωτσέζικο ουίσκι και να το αναμειγνύουν με ένα ιαπωνικό προϊόν. Ωστόσο, οι νέοι νόμοι που εισήχθησαν τον Απρίλιο του 2021 σήμαιναν ότι τα ποτά που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ιαπωνικό ουίσκι».

Ισπανία – 48 εκατομμύρια

Ο όγκος του σκωτσέζικου ουισκιού που εξήχθη στην Ισπανία πέρυσι ήταν στην πραγματικότητα 15% χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2019. Πέραν των lockdown της πανδημίας, το ποτό «ανταγωνίζεται» βεβαίως το ισπανικό κρασί.

Μεξικό – 48 εκατομμύρια

Οι πωλήσεις της Σκωτίας στο Μεξικό παρουσίασαν διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια, με αξιοσημείωτο το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στο εμπόριο. Στα τέλη του 2020, η συμφωνία Μεξικού-Ηνωμένου Βασιλείου για τα οινοπνευματώδη ποτά έδωσε στο σκωτσέζικο ουίσκι περαιτέρω προστασία.

Γερμανία – 46 εκατομμύρια

Αν και το ουίσκι κάποιοι το απολαμβάνουν με λίγο νερό, η αξία μάρκετινγκ είναι κάτι που η βιομηχανία δεν θέλει να.. «αραιωθεί»: νωρίτερα φέτος, ένα γερμανικό δικαστήριο απαγόρευσε σε ένα αποστακτήριο να χρησιμοποιεί τον όρο «Glen».

Πολωνία – 45 εκατομμύρια

Περίπου το 7% της αγοράς οινοπνευματωδών ποτών της χώρας αποτελείται από σκωτσέζικο ουίσκι, αν και αυτό ωχριά σε σύγκριση με το μερίδιο 70% που έχει η βότκα. Εξακολουθεί ωστόσο να αποτελεί ένδειξη ότι το ουίσκι αρχίζει να γίνεται της μόδας στην Πολωνία, καθώς αυξήθηκε κατά 37% ο όγκος που εξήχθη μεταξύ 2019 και 2021.

Ρωσία – 42 εκατομμύρια

Οι εξαγωγές ουίσκι στη Ρωσία ήταν σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, με τον όγκο του 2021 να είναι 61% πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Ωστόσο, η πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες εμπορικές κυρώσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να σημαίνουν ότι αυτή η ανοδική τροχιά υποχωρεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Drinks Business

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή