Η ξεχασμένη αρετή που οδηγεί στην επιτυχία

Όχι, η περιέργεια «δεν έφαγε τη γάτα»
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 13:23
UPD:14:04
Shutterstock
A- A A+

Στις 7 Ιανουαρίου 1918, στον Ιππόδρομο της Νέας Υόρκης, ο μετρ των ψευδαισθήσεων, Χάρι Χουντίνι, παρουσίασε ένα από τα πιο διάσημα κόλπα του - τον ελέφαντα που εξαφανίζεται - μπροστά σε χιλιάδες θεατές.

Το εν λόγω θηρίο, η Τζένι, φέρεται να ζύγιζε 10.000 λίβρες (4.536 κιλά). Σήκωσε το μπαούλο της για να χαιρετήσει, πριν ένας σκηνοθέτης την οδηγήσει σε ένα τεράστιο ντουλάπι και κλείσει τις πόρτες πίσω τους. Ακούστηκε ο δραματικός ήχος των τυμπάνων και οι πόρτες άνοιξαν ξανά. Το ντουλάπι ήταν πλέον άδειο. Στους χιλιάδες θεατές, φαινόταν ότι είχε εξαφανιστεί.

Πώς μπόρεσε ο Χουντίνι να κρύψει ένα τόσο τεράστιο ζώο; Κανείς εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να δώσει μια οριστική εξήγηση για το τι είχε συμβεί, αν και υπάρχει μια κυρίαρχη θεωρία. Η αποκάλυψη θα γίνει στο τέλος του άρθρου. Μπορεί να θελήσετε να σκρολάρετε για να δείτε την απάντηση, αλλά καλύτερα να αποφύγετε τον πειρασμό. Πληθώρα επιστημονικών ερευνών δείχνει ότι το να αφήσετε την περιέργειά σας να κεντριστεί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι απίστευτα καλό για το μυαλό σας.

Η έρευνα δείχνει ότι η μη γνώση της απάντησης σε ένα ενδιαφέρον παζλ μπορεί, για παράδειγμα, να αυξήσει τη δημιουργικότητά σας σε επόμενες εργασίες, καθώς και να προετοιμάσει τον εγκέφαλό σας για μάθηση. Η περιέργεια στον χώρο εργασίας, εν τω μεταξύ, αυξάνει τη δέσμευση και την απόλαυση της δουλειάς σας και μειώνει τον κίνδυνο εξουθένωσης. 

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τρόπους για να καλλιεργήσουν περισσότερη περιέργεια στη ζωή μας – και ακόμη και απλές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποκομίσουν τεράστια οφέλη.

 

Ενισχύει τη μνήμη

Η περιέργεια είναι ουσιαστικά είναι η επιθυμία να μάθεις κάτι. Για αυτό και πολλές έρευνες αφορούν τα οφέλη της για την εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που ρωτούν τους ανθρώπους πόσο επιθυμούν νέες πληροφορίες και εξετάζουν νέα προβλήματα, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιέργεια των ανθρώπων μπορεί να προβλέψει την ακαδημαϊκή τους επιτυχία, ανεξάρτητα από το IQ.

Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη για τη μάθηση μπορεί να προκύψουν από αλλαγές σε νευρολογικό επίπεδο. Όταν αισθανόμαστε περιέργεια για ένα θέμα, τα γεγονότα που μελετάμε γίνονται πιο βαθιά κωδικοποιημένα και πιο προσιτά όταν αργότερα μας χρειαστούν. 

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 2014 οι ερευνητές ζήτησαν πρώτα από κάθε συμμετέχοντα να αξιολογήσει την περιέργειά του σχετικά με την εκμάθηση των απαντήσεων σε μια σειρά ερωτήσεων, όπως «Ποιος ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ο θείος Σαμ έβγαλε για πρώτη φορά γένια»;  ή «Τι σημαίνει στην πραγματικότητα ο όρος δεινόσαυρος;». Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν σε έναν σαρωτή εγκεφάλου fMRI ενώ παρουσιάστηκαν οι ίδιες ερωτήσεις και λίγο αργότερα οι απαντήσεις.

Οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν για την ανάμνηση των γεγονότων μία ώρα αργότερα. Τα αποτελέσματα της περιέργειας στη μεταγενέστερη ανάκληση ήταν εντυπωσιακά. Όταν οι συμμετέχοντες ήταν πολύ περίεργοι για ένα γεγονός, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να το θυμηθούν. Και αυτό φαινόταν να αντιστοιχεί σε αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του μεσεγκεφάλου που απελευθερώνουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη συνδέεται συνήθως με την ανταμοιβή, αλλά μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει το σχηματισμό νέων νευρικών συνδέσεων. Έμοιαζε σαν το αίσθημα της περιέργειας να βοηθούσε τον εγκέφαλο να προετοιμαστεί για να απορροφήσει τις νέες και σημαντικές πληροφορίες, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια πιο σταθερή μνήμη. Παραδόξως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το χτύπημα ντοπαμίνης, που προέκυψε από την αρχική περιέργεια, θα μπορούσε ακόμη και να ενισχύσει τη μνήμη τυχαίων πληροφοριών που δεν είχαν άμεση σχέση με την κύρια ερώτηση. Για να το αποδείξουν αυτό, είχαν παρουσιάσει τυχαία πρόσωπα μαζί με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις και, μια ώρα αργότερα, έλεγξαν αν οι συμμετέχοντες εξακολουθούσαν να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πολύ πιο πιθανό να θυμηθούν το πρόσωπο αν είχε συνοδέψει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις ασήμαντης σημασίας που είχαν κεντρίσει την περιέργειά τους. 

Αυξάνει την υπομονή 

Η περιέργεια μπορεί επίσης να αυξήσει την υπομονή μας. Μια πρόσφατη, αδημοσίευτη προς το παρόν, μελέτη της Abigail Hsiung, που κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα, έδειξε ότι η αυξημένη περιέργεια σήμαινε ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πρόθυμοι να περιμένουν για να βρουν τη λύση σε ένα παζλ. Οι λιγότερο περίεργοι άνθρωποι, αντίθετα, ήταν πιο ανυπόμονοι για να περάσουν γρήγορα την εργασία, και έτσι ζήτησαν να μεταβούν κατευθείαν στις απαντήσεις. «Η υψηλή περιέργεια σήμαινε ότι οι άνθρωποι ήθελαν να έχουν αυτή τη στιγμή συνειδητοποίησης και ανακάλυψης μόνοι τους», εξήγησε η Hsiung στο BBC. 

Στην εκπαίδευση, η μεγαλύτερη υπομονή και η παρατεταμένη δέσμευση είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εκτεταμένη έρευνα, βαθύτερη μάθηση και κατανόηση, ιδιαίτερα για πολύπλοκα θέματα – κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί η περιέργεια είναι τόσο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της ακαδημαϊκής επιτυχίας.

Σύνδεση ιδεών

Παρόμοια βαθιά αποτελέσματα μπορούν να βρεθούν σε μελέτες δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων, με σημάδια ότι η περιέργεια βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν πιο συναρπαστικές και πρωτότυπες ιδέες.

Τα στοιχεία για αυτή τη διαδικασία προέρχονται από την ιστορία του ελέφαντα που εξαφανίζεται. Σε μια σειρά πειραμάτων, οι ερευνητές εξέθεσαν τους συμμετέχοντες σε μία από τις δύο εκδοχές της ιστορίας. Οι μισοί διάβασαν μια εκδοχή που ενίσχυσε το στοιχείο του μυστηρίου – το γεγονός ότι άλλοι παραισθησιολόγοι αγωνίστηκαν να καταλάβουν πώς λειτούργησε το κόλπο. Στη συνέχεια ζητήθηκε από αυτούς τους συμμετέχοντες να περιγράψουν πώς πίστευαν ότι ο Χουντίνι είχε κρύψει την Τζένι. Όποια κι αν ήταν η απάντησή τους, τους είπαν ότι ήταν κοντά, αλλά δεν είχαν βρει ακριβώς τι συνέβη. Αυτό άφησε ένα κενό στις γνώσεις τους, δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα και ίντριγκα.

Η υπόλοιπη ομάδα διάβασε μια λιγότερο ενδιαφέρουσα περιγραφή του κόλπου του Χουντίνι που φαινόταν να υποδηλώνει ότι η λειτουργία της ψευδαίσθησης ήταν ήδη καλά κατανοητή, με μια ιδέα ότι είχε κρύψει τον ελέφαντα πίσω από μια κουρτίνα στο ντουλάπι. (Αυτή είναι, πράγματι, η ευνοούμενη θεωρία.)

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν πόσο περίεργοι ήταν να μάθουν περισσότερα για το κόλπο του Χουντίνι. Τους δόθηκαν λίγα λεπτά για να σχεδιάσουν τα δικά τους μαγικά κόλπα, τα οποία αργότερα βαθμολογήθηκαν από ανεξάρτητους κριτές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν διαβάσει την πρώτη, πιο μυστηριώδη εκδοχή της ιστορίας ήταν όντως πιο περίεργοι, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά περισσότερη καινοτομία κατά τη διάρκεια του επόμενου μαγικού κόλπου.

Δέσμευση και ευημερία

Τα οφέλη της περιέργειας δεν σταματούν εδώ. Στο πρόσφατο βιβλίο του The Art of Insubordination, ο Τοντ Κασάν, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mason στο Fairfax της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη περιέργεια μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς στο να ακούν τις απόψεις των άλλων, ακόμα κι αν διαφέρουν από τις δικές τους. Αυτό είναι απαραίτητο εάν θέλουμε να έχουμε παραγωγικές διαφωνίες και να αποφύγουμε τη μεροληπτική στάση. 

Η ίδια η έρευνα του Kashdan έδειξε ότι η περιέργεια φέρνει ολοκληρωμένα οφέλη στον εργασιακό χώρο. Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία από μια σειρά βιομηχανιών, οι οποίοι βαθμολόγησαν μια σειρά δηλώσεων σχετικά με τις εμπειρίες περιέργειάς τους στην καθημερινή τους ζωή, όπως:

-Ενθουσιάζομαι όταν σκέφτομαι να πειραματιστώ με διαφορετικές ιδέες
- Δεν αποφεύγω το άγνωστο ακόμα κι αν φαίνεται τρομακτικό
- Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχετικά με την εργασιακή τους ικανοποίηση και δέσμευση, τις κοινωνικές τους σχέσεις με τους συναδέλφους τους, τα αισθήματα εξουθένωσης και τη χρήση της καινοτομίας στην εργασία. Σε κάθε ένα από αυτά τα μέτρα, οι πιο περίεργοι συμμετέχοντες έτειναν να αναφέρουν καλύτερες εμπειρίες, σε σύγκριση με τους λιγότερο περίεργους συμμετέχοντες.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή