Αιτήσεις 1 εκατ. μεταναστών χωρίς χαρτιά δέχθηκαν οι ΗΠΑ επί Μπάιντεν

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 07:32
UPD:07:34
REUTERS/CHRIS WATTIE
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr

Την ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική του λαϊκιστή Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπει η διακυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν, η οποία, σύμφωνα με τους New York Times, έχει δεχθεί προσωρινά περισσότερους από ένα εκατομμύριο παράτυπους μετανάστες προκειμένου να καταθέσουν αίτηση παραμονής.

Σύμφωνα με την – βραβευμένη με Πούλιτζερ - αρθρογράφο των New York Times Εϊλίν Σάλιβαν ο αριθμός ρεκόρ των μεταναστών χωρίς χαρτιά προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και από αιτήσεις σε δικαστήρια της χώρας. Σε μεγάλο βαθμό, πάντως, οι αυξημένες ροές οφείλονται στο γεγονός ότι τα σύνορα των ΗΠΑ παρέμειναν κλειστά επί μήνες εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας. Όπως επισημαίνεται οι παράτυποι μετανάστες προέρχονται από περισσότερες από 150 χώρες και οι οποίοι ελλείψει επαρκών νόμιμων οδών για την είσοδο στις ΗΠΑ καταφεύγουν σε παράτυπη είσοδο «κυνηγημένοι από το έγκλημα και την οικονομική απόγνωση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής εφημερίδας, κατά τη διάρκεια της θητείας Μπάιντεν και ενόσω ίσχυαν αυστηρά υγειονομικά μέτρα απετράπησαν 1,7 εκατ. διελεύσεις στα σύνορα των ΗΠΑ. Βέβαια ο αριθμός αυτός δεν αντιστοιχεί σε μετανάστες καθώς πολλοί επιχείρησαν αρκετές φορές να μπουν στις ΗΠΑ. Επίσης μεγάλος αριθμός μεταναστών χωρίς χαρτιά παραμένει στις ΗΠΑ διότι το γειτονικό Μεξικό και άλλες χώρες προέλευσης ν της αμερικανικής ηπείρου αρνούνται να τους δεχθούν. Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με τους New York Times περίπου 300.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν επάνω τους συσκευές εντοπισμού ώστε η δημόσια διοίκηση να γνωρίζει που βρίσκονται όσο εκείνοι περιμένουν να εκδικασθούν οι αιτήσεις τους από την αμερικανική δικαιοσύνη. Βέβαια, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και μάλιστα απαιτούνται κατά μέσο όρο επτά χρόνια αναμονής για την απονομή ασύλου, σύμφωνα με στοιχεία της αρθρογράφου.

«Το σύστημα διαχείρισης του μεταναστευτικού έχει διαλυθεί αλλά το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας αντιμετωπίζει το ζήτημα με υπευθυνότητα, ασφάλεια και ανθρωπιά και διασφαλίζει την ύπαρξη νόμιμων οδών για όσους τις χρειάζονται πραγματικά» δήλωσε στους New York Times ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Λούις Μιράντα. Η δήλωση αυτή έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη ρητορική του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι, όπως αναφέρει η αρθρογράφος, αντιμετωπίζουν τους παράτυπους μετανάστες ως «κοινωνικό βάρος που κοστίζει εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση και στερεί πολύτιμους πόρους από τις αρχές ασφαλείας». Αποστάσεις από τη μεταναστευτική πολιτική του Μπάιντεν λαμβάνει, όμως, και μερίδα των Δημοκρατικών.

Οι μετανάστες στηρίζουν την οικονομία

Όμως, όπως υπογραμμίζουν οι New York Times, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της εισόδου εκατομμυρίων μεταναστών προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμη παραμονή και να ενισχύσουν το εργατικό δυναμικό. «Πολυάριθμοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού με μετανάστες θα βοηθήσει την οικονομία, ιδίως σε περιόδους όπως η σημερινή όπου οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό και έλλειψη εργατών» τονίζει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή