Πορτογαλία: Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για την κρίση του κόστους διαβίωσης

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 13:22
UPD:13:25
REUTERS/PEDRO NUNES
A- A A+

Η Πορτογαλία σχεδιάζει να μειώσει τον συντελεστή ΦΠΑ στο 6% από 13% για μια συγκεκριμένη ποσότητα χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα το βράδυ της Δευτέρας. Άλλα βήματα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν όριο 2% για αυξήσεις ενοικίων το 2023 και επιπλέον πληρωμές για τους συνταξιούχους τον Οκτώβριο.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση μέχρι στιγμής το 2022 για να βοηθήσουν οικογένειες και εταιρείες να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές συνολικά 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τον Κόστα. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση έλαβε άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του φόρου καυσίμων και της μείωσης του τιμολογίου πρόσβασης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία έχει θεσπίσει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νομοθετικό διάταγμα που θεσπίζει μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών καθορίζει «τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης ύψους 125 ευρώ σε κάθε πολίτη που δεν λαμβάνει σύνταξη με εισόδημα έως 2.700 ευρώ μηνιαίως» και «τη χορήγηση σε όλες τις οικογένειες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, έκτακτης ενίσχυσης ύψους 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί ηλικίας έως 24 ετών».

Ο νόμος διατάσσει επίσης «την καταβολή στους συνταξιούχους συντάξεων 14,5 μηνών, αντί του σύνηθες των 14 μηνών» και την «παράταση της αναστολής της αύξησης του φόρου άνθρακα, την επιστροφή στους πολίτες των πρόσθετων εσόδων από τον ΦΠΑ και τη μείωση του φόρου καυσίμων» μέχρι το τέλος του έτους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Euractiv

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή