Επιμένει στις απειλές ο Ερντογάν: «Μία νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά»

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 12:59
UPD:13:19
REUTERS/UMIT BEKTAS
A- A A+

Στην εμπρηστική ρητορική επιμένει η Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να επανέρχεται σήμερα με νέες απειλές κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τη φράση «μία νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά». 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε και στους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί παρενοχλήσεων τουρκικών αεροσκαφών και δήθεν «κλειδώματος» των τουρκικών F-16 από ελληνικούς S-300 σημειώνοντας πως Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να θίγουν αυτό το θέμα ενώπιον του ΝΑΤΟ.

«Η ευαισθησία για το θέμα παραμένει με αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως έγραφε νωρίτερα η «Ναυτεμπορική», η γειτονική χώρα φαίνεται αποφασισμένη να πορευθεί στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων και δυναμιτίζοντας το κλίμα στην περιοχή, εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά ανυπόστατες κατηγορίες για την Ελλάδα. Ουσιαστικά η Άγκυρα επιχειρεί να «καμουφλάρει» στη διεθνή σκηνή τις βαρύτητες ευθύνες της για τα ταραγμένα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως από την μια πλευρά απειλεί (με διαρκείς αναφορές στη Μικρασιατική καταστροφή και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο) και από την άλλη πλευρά θέλει να  εμφανιστεί ως … αδικημένη. 

Τις τελευταίες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί όλο και πιο υψηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα και όλα δείχνουν πως το κλίμα αυτό θα συνεχιστεί έως ότου γίνουν οι εκλογές το 2023. Ουσιαστικά διεξάγεται μια μάχη εντυπώσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας με στόχο την προσέλκυση ενός σκληροπυρηνικού ακροατηρίου.

Η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας - που όλο και κλιμακώνεται -  δεν βρίσκει πάντως απήχηση σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Αυτό γίνεται εμφανές  και από μια σειρά δηλώσεων που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, μετά το μπαράζ προκλητικών τοποθετήσεων  του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χθες «πηγή μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας, καλώντας την Τουρκία να απέχει από επιθετική ρητορική και να σέβεται την κυριαρχία και την ακεραιότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Για «απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών-μελών» έκανε λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας - χώρα που ασκεί την προεδρεία της Ε.Ε.- με ανάρτηση στο Twitter  σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.

Απέναντι στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων η ελληνική πλευρά απαντά με μία διπλωματική αντεπίθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου  θα παρατίθενται αυτούσιες οι πρωτοφανείς δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή