«Ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας»: Ο Ουκρανός πρωθυπουργός θέλει να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 08:20
UPD:08:22
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν να τερματιστεί γρήγορα η εισβολή της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να πολεμά για μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστήριξε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ μιλώντας στο Bloomberg TV από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕΕ-Ουκρανίας.

«Κατανοούμε ότι ο χρόνος θα είναι με το μέρος της Ρωσίας, επομένως εμείς, όλοι μαζί με τους συμμάχους μας, με τους εταίρους μας» θα πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε «για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Ρωσία «ενδιαφέρεται να τραβήξει (ο πόλεμος) για περισσότερο χρόνο, να πάρει περισσότερο χρόνο», κάτι που είναι «μια πρόκληση για όλους μας», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο πεδίο, ο Σμιχάλ είπε ότι η Ουκρανία σημειώνει κάποιες στρατιωτικές επιτυχίες στις νότιες περιοχές της καθώς και στο βορρά, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η χώρα θα μπορέσει να απελευθερώσει ολόκληρη την επικράτειά της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο Σμιχάλ δήλωσε ότι η Ουκρανία εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες παρά τον πόλεμο και μπορεί να αντλήσει πέντε φορές περισσότερο από τον τρέχοντα όγκο. Η Ουκρανία είναι επίσης έτοιμη να ενισχύσει τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και καθώς η ικανότητά της να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια εξαρτάται από το εάν η χώρα μπορεί να «σώσει» τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, χρησιμοποιεί μια από τις μονάδες παραγωγής του για ψύξη μετά την εκ νέου διακοπή της σύνδεσης ρεύματος στο ενεργειακό σύστημα της χώρας τη Δευτέρα, όπως είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός. Αυτό όμως, συνέχισε, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθώς απαιτούνται επισκευές. Γι αυτό και ζήτησε μια ειρηνευτική αποστολή ελεγχόμενη από την Ουκρανία στο σημείο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή