Λιθόκερος: Εμφανίστηκε στην Χαλκιδική το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης

Δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 15:04
UPD:23:53
ert
A- A A+

Το γιγάντιο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο, με το ισχυρό και επώδυνο δάγκωμα που ονομάζεται Λιθόκερος, εμφανίστηκε στα Νέα Πλάγια και στο Πολύχρονο της Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε λουόμενη στα Νέα Πλάγια, το έντομο, 10 εκατοστών, πετάχτηκε μέσα από το νερό και κατατρόμαξε το μικρό της αγόρι, την ώρα που κολυμπούσε.

Το παιδί στάθηκε τυχερό, καθώς ο λιθόκερος δεν το δάγκωσε, παρά μόνο το ακούμπησε, ωστόσο, σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας, πρόκειται έτσι κι αλλιώς για μία καθ’ όλα δυσάρεστη εμπειρία.

Ο λιθόκερος ή Lethocerus Patruelis Belostomatidae, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι το μεγαλύτερο υδρόβιο έντομο της Ευρώπης.

Ο λιθόκερος είναι ένα σαρκοφάγο (θηρευτής) αμφίβιο έντομο. Απαντά συνήθως σε θερμά και τροπικά κλίματα (σπανίως στην Ελλάδα, μέχρι τα τελευταία 4-5 χρόνια), ενώ το μήκος του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκατοστά.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος, δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς το εν λόγω έντομο δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

 

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή