Ο «πόνος» της ελευθερίας

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 07:00
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

 

H Ευρώπη στη «δίνη» ενός απερίγραπτου σοκ που την κατακλύζει από όλες τις πλευρές και την έχει φθάσει στα όρια των αντοχών της. Το πιο τρομακτικό σενάριο, η ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα τη φέρει προ δελτίων, μπλακάουτ και νέας οικονομικής κρίσης.

Αυτό ωστόσο που προβληματίζει είναι η απουσία ξεκάθαρων δηλώσεων και ενός συγκεκριμένου πλάνου. Σαν να μας πηγαίνουν τα ίδια τα γεγονότα. Πόσο απρόβλεπτο ήταν το νέο κλείσιμο του αγωγού της Gazprom όταν βρίθουν οι προειδοποιήσεις από Ε.Ε. και Ρωσία ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθότι σε έναν οικονομικό πόλεμο τα «χτυπήματα» είναι φυλαγμένα για την κατάλληλη στιγμή;

Η αντίστροφη μέτρηση προς την έναρξη της χειμερινής σεζόν έχει αρχίσει... Πόσο καλά προετοιμασμένη είναι τελικά η Ευρώπη; Γιατί οι ίδιες διαφωνίες που υπήρχαν μέχρι πρότινος εξακολουθούν να σκιάζουν το όνομα της άκρως αναγκαίας για την περίσταση συναίνεσης και αλληλεγγύης.

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη για δράση και ότι δεν φοβάται. Ποια δράση και τι ακριβώς δεν φοβάται; Έχει εξασφαλίσει την αναγκαία επάρκεια από άλλες πηγές, την προστασία των πολιτών της, τη συνεχιζόμενη οικονομική ευρωστία;

«Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πονέσουν για την ελευθερία τους», ανέφερε Αμερικανός γερουσιαστής, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα θα είναι «πολύ άβολες για την Ευρώπη», μιλώντας με αριστοτεχνικά «δημιουργική ασάφεια» για το τι μέλλει γενέσθαι. Κατά τ’ άλλα, ο κόσμος θα γίνει πιο ασφαλής και πιο σταθερός όταν θα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα στη μηχανή πολέμου του Πούτιν, δηλαδή όταν η Ευρώπη γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη. Από τον έναν προμηθευτή της, γιατί θα γίνει ξανά εξαρτημένη από τον νέο που έρχεται ή μάλλον έχει ήδη έρθει... Και η ενότητα καλά κρατεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή