Στα... πιτς ο πύραυλος της αποστολής Artemis, άγνωστη η τύχη της αποστολής

Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 10:10
UPD:10:10
NASA/Kim Shiflett
A- A A+

Τρεις περίπου ώρες πριν την εκτόξευση της αποστολής Artemis I το βράδυ του Σαββάτου ένα νέο πρόβλημα που εμφανίστηκε αυτή τη φορά στην τροφοδοσία των καυσίμων του πυραύλου SLS και πιο συγκεκριμένα στο υγρό υδρογόνο οδήγησε στην δεύτερη ματαίωση της εκτόξευσης μετά από τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο σύστημα ψύξης του τρίτου κινητήρα του SLS την περασμένη Δευτέρα και οδήγησαν στην αναβολή της πρώτης απόπειρας εκτόξευσης.

Η NASA ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί άλλη απόπειρα εκτόξευσης την προσεχή Τρίτη ημέρα που κλείνει το λεγόμενο «παράθυρο» εκτοξεύσεων για αυτή τη χρονική περίοδο. Το επόμενο παράθυρο για πιθανή εκτόξευση είναι από τις 16 Σεπτεμβρίου- 4 Οκτωβρίου και σε περίπτωση που ούτε τότε έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στον πύραυλο το επόμενο παράθυρο είναι 17 Οκτωβρίου-31 Οκτωβρίου.

Δεδομένου ότι στις δύο απόπειρες εκτόξευσης που έγιναν παρουσιάστηκαν διαφόρων ειδών προβλήματα στα σύστηματα του πυραύλου δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί η NASA να προλάβει το επόμενο παράθυρο σε δέκα μέρες και άρα στην καλύτερη περίπτωση πάμε για το επόμενο σε ένα μήνα αλλά δεδμένης της κατάστασης τίποτε δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και σίγουρα η NASA έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της ενώ παράλληλα ισχυροποιούνται οι φωνές από διάφορες πλευρές πολιτικές και επιστημονικές ακόμη και από πρώην στελέχη της NASA οι οποίες εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους για την κατασκευή του SLS.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς