«Αυγουστιάτικος καύσωνας»

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 08:19
UPD:08:20
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

 

Ημερολογιακά περάσαμε στο φθινόπωρο, αν και ο καιρός έκρινε διαφορετικά από τον Αύγουστο.

Μικροί - μεγάλοι επιστρέφουμε σταδιακά στην καθημερινότητά μας και οργανώνουμε τις σκέψεις μας για την επόμενη σεζόν. Μια σεζόν που ξεκινά με πολλά οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις.

Οι φορολογούμενοι έχουν μπροστά τους δύσκολη περίοδο. Ήδη από το καλοκαίρι πληρώνουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, ενώ τρέχουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Κάποιοι οφείλουν δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών σε τράπεζες, άλλοι έχουν ρυθμισμένα χρέη σε εφορία, Ταμεία και τράπεζες, ενώ άλλοι διατηρούν τα χρέη τους αρρύθμιστα.

Στο μεταξυ, όσο θα χειμωνιάζει, τόσο θα μεγαλώνουν οι ανάγκες κατανάλωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου για θέρμανση, με το κόστος προμήθειας να υπολογίζεται ότι θα φθάσει στον… Θεό.

Βάρη σηκώνουν τα νοικοκυριά και με τις καθημερινές τους αγορές από τα σούπερ μάρκετ, όπου επίσης οι τιμές έχουν… ξεφύγει, ενώ φωτιά πήραν και τα σχολικά. Τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης ακρίβυναν, τα ταξίδια και οι εκδρομές παίρνουν αναβολή για τα Χριστούγεννα και... βλέπουμε.

Όσο θα κυλούν οι μήνες, η εικόνα θα χειροτερεύει και οι λογαριασμοί δεν θα βγαίνουν.

Προφανώς και οι δρομολογούμενες από την κυβέρνηση ενισχύσεις απορροφούν μέρος των πιέσεων που ασκούνται από την ακρίβεια. Όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Αυτό, εξάλλου, διαφαίνεται και από τα όσα διαρρέονται ως πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ημερολογιακα περάσαμε, λοιπόν, στο φθινόπωρο, όμως οι υποχρεώσεις θα θυμίζουν... αυγουστιάτικο καύσωνα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή