ΕΕ: Πακέτο βοήθειας 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, εν μέσω διαφωνιών

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 15:05
UPD:15:08
REUTERS/AMMAR AWAD
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εκδώσει ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, καθώς το Κίεβο μάχεται να βρει πόρους για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας και για τη διαχείριση της χώρας.

Η Κομισιόν θα προτείνει το πακέτο δανειοδότησης την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσει το Κίεβο να καλύψει επείγοντα έξοδα, συμπεριλαμβανομένων μισθών και παροχών, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο διπλωμάτες της ΕΕ που γνωρίζουν το σχέδιο.

Τα χρήματα αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου 9 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε το μπλοκ τον περασμένο Μάιο, το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό προς μεταφορά λόγω διαφωνιών μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών σχετικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος βοήθειας.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πάροχος της βοήθειας, παραμένει σε αντίθεση με την Επιτροπή, καθώς το Βερολίνο πιέζει να παράσχει στην Ουκρανία μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι μια υψηλότερη συσσώρευση χρέους θα ακρωτηρίαζε περαιτέρω μια οικονομία που πλησιάζει σε χρεοκοπία.

Αντίθετα, η Κομισιόν επέμεινε να προσφέρει δάνεια με ευνοϊκούς όρους και με υψηλότερες εγγυήσεις, σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων της ουκρανικής οικονομίας.

Καθώς οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο παρέμειναν σε αντιπαράθεση, η Επιτροπή εκταμίευσε ένα αρχικό 1 δισεκατομμύριο ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, δεδομένων των δεινών της Ουκρανίας, χρησιμοποιώντας τον περιορισμένο χώρο του προϋπολογισμού της ΕΕ ως εγγύηση.

Τα κράτη μέλη έδωσαν την... «ευλογία» τους στο πακέτο των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια συνάντησης απεσταλμένων την Παρασκευή, ενώ η Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να συζητούν τις λεπτομέρειες των υπολοίπων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκαν την άνοιξη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή