Ανασκαφή στην απορία

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 07:44
Menelaos Myrillas / SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

 

Σαράντα εφτά λεηλατημένες ελληνικές αρχαιότητες, που κατασχέθηκαν από τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Στάινχαρντ ύστερα από πολυετή έρευνα της Εισαγγελίας του Μανχάταν, επαναπατρίστηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου. Είδαμε φωτογραφίες «εξαιρετικών αρχαίων τεχνουργημάτων, που αποτιμώνται σε 20 εκατ. δολ.», χαρήκαμε με τις επιτυχίες και τις συνεργασίες, κι ας μη βρέθηκε αντιμέτωπος ο μεγιστάνας με ποινικές κατηγορίες.

Έξι μήνες μετά, η λέξη «επαναπατρισμός» ξαναχτυπά. «Επαναπατρίζεται χωρίς αντιδικία και χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, μεγάλος αριθμός "άγνωστων" αρχαιοτήτων (161)» με την προς κύρωση συμφωνία «μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ».

Πολλοί μπλέκονται και η χωριάτικη βγαίνει πειραγμένη, με μους ντομάτας, μαρμελάδα κρεμμυδιού, στικς αγγουριού, φλέικς κουρκουμά και κινόα. Αυτόν ειδικά τον κινόα δεν τον θέλω, θέλω επαναπατρισμό, χωρίς καπέλο. Γίνεται; Δεν, μας εξηγούν με το σταγονόμετρο.

Είναι σύνθετη διαδικασία, με λεπτή ισορροπία, θα επιστρέψουν, αλλά όχι ακριβώς. Οι 15 από τις 161 αρχαιότητες θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής από την 1η Νοεμβρίου και για ένα έτος, ενώ οι υπόλοιπες θα εκτεθούν στο ΜΕΤ ως δάνειο, με δεδηλωμένη την ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους. Για πόσο διάστημα; Η αίθουσα στο ΜΕΤ έχει δεσμευθεί για «διαρκή και πολυετή επί 50 έτη προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού». Άρα, η συλλογή θα έρχεται κατά τμήματα; Και ποιος είναι ο συλλέκτης, που είχε τον θησαυρό «άγνωστης προέλευσης» και μας τον χαρίζει; Πηγές και πρακτορεία μιλούν για τον πολυεκατομμυριούχο Λέοναρντ Στερν. Μόνο που το ΜΕΤ πλησίασε, όχι εμάς. Το μουσείο -πιθανώς, γιατί φοβήθηκε να μη γίνει η υπόθεση κουρκουμάς- ενημέρωσε την Αθήνα και κατέληξαν σε συμφωνία, με ενδιάμεσο φορέα-κάτοχο της συλλογής, που μάτι δεν την έχει δει, το «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» με έδρα το Ντελαγουέρ, oφσορούχα Πολιτεία. Ανασκαφή στην απορία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή