Έτσι θα μοιάζει ο μελλοντικός σεληνιακός σταθμός

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 23:41
UPD:23:44
A- A A+

Μεγάλοι τεχνητοί  λόφοι με γιγάντιους καθρέφτες: Έτσι θα μπορούσε να μοιάζει ένας διαστημικός σταθμός στη Σελήνη, σύμφωνα με σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Στην εικόνα φαίνονται οι υποδομές που θα περιέχουν θερμοκήπια τα οποία θα συνδέονται με σήραγγες. Οι μεγάλοι κινητοί καθρέφτες λέγεται ότι κατευθύνουν το ηλιακό φως στους κρατήρες. Από εκεί , το ηλιακό φως θα πρέπει να περάσει στα θερμοκήπια με τη βοήθεια πρόσθετων καθρεφτών. Προβλέπονται επίσης χώροι εργασίας.

Η δημοσίευση των σχεδίων συνέπεσε με την νέα προσπάθεια της NASA να στείλει μια μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον σταθμό στο φεγγάρι  προέρχεται από την αυστριακή εταιρεία Pneumocell . Δεν είναι μάλιστα η πρώτη πρόταση για σεληνιακό σταθμό που έχει υποβληθεί στην ESA. Το πρώην «αφεντικό» της ESA, Γιαν Βέρνερ , είχε διαφημίσει διεθνώς το όραμά του για το λεγόμενο «Moon Village», μια διαστημική βάση στο φεγγάρι.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια εκτόξευσης την περασμένη Δευτέρα του πυραύλου που θα μετέφερε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη της Διαστημικής κάψουλας Orion , η NASA  βλέπει τώρα το Σάββατο ως την επόμενη πιθανή ημερομηνία.

Η νέα απόπειρα εκτόξευσης προγραμματίζεται στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 21.17 (ώρα Ελλάδος), το βράδυ του Σαββάτου.

Η μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του προγράμματος «Artemis I» πρόκειται να διαρκέσει  περίπου 40 ημέρες. Η NASA θέλει να στείλει ξανά ανθρώπους στη Σελήνη με την αποστολή «Artemis II» το νωρίτερο το 2025.Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την προετοιμασία, μακροπρόθεσμα, για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς