Ο Μεσιέ 74 (γνωστός και ως Μ74 και NGC 628) είναι σπειροειδής γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 32 εκατ. ετών φωτός στον αστερισμό των Ιχθύων. Περιέχει δύο καθαρά διακριτούς σπειροειδείς βραχίονες και γι´αυτό το λόγο είναι το αρχέτυπο των σπειροειδών γαλαξιών Grand Design. Η χαμηλή επιφανειακή φωτεινότητα του γαλαξία κάνει εξαιρετικά δύσκολη την παρατήρηση του κάτι που οδήγησε την επιστημονική κοινότητα στο να τον χαρακτηρίσει «Γαλαξία Φάντασμα» όνομα με το οποίο έχει γίνει ευρύτερα γνωστός. Όμως ο προσανατολισμός του Μ74 ο οποίος βλέει την Γη κατά μέτωπο επιτρέπει τη μελέτη της σπειροειδούς δομής των βραχιόνων και τη σπειροειδή πυκνότητα των κυμάτων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε ότι η «συνεργασία» του νεότερου και του αρχαιότερου διαστημικού τηλεσκοπίου έχει ως αποτέλεσμα την παροχή οπτικού υλικού στους επιστήμονες από τον Γαλαξία Φάντασμα το οποίο αποκαλύπτει για πρώτη φορά λεπτομέρειες από το εσωτερικό του.
ESA/WEBB, NASA & CSA, J. LEE AND
Δύο εικόνες του Γαλαξία Φάντασμα από το Hubble και το James Webb και μια κοινή εικόνα του γαλαξία από τα δύο τηλεσκόπια.
Οι εικόνες στο υπέρυρθο φάσμα του φωτός από το James Webb και εικόνες στο υπεριώδες και το ορατό φάσμα από το Hubble δείχνουν λεπτά νήματα αερίου και σκόνης στους σπειροειδείς βραχίονες και φωτίζουν το αστρικό σμήνος στο κέντρο του γαλαξία. Οι εικόνες αποκαλύπτουν επίσης περιοχές γέννησης άστρων στον γαλαξία προσφέροντας νέα στοιχεία για τη διαδικασία της αστρογέννεσης.
Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με ανυπομονησία πλέον τα επόμενα δείγματα της συνεργασίας του James Webb είτε με το Hubble είτε με άλλα διαστημικά ή επίγεια τηλεσκόπια που θα φωτίσουν ανεξερεύνητες περιοχές του Σύμπαντος ή μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα.