Ζίτσα: Ευθανασία στο γαϊδουράκι που κακοποιήθηκε

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο αντιδήμαρχος - Οργισμένη η κοινωνία  
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 22:28
UPD:31/08/2022 09:33
A- A A+

Ευθανασία αποφασίστηκε να γίνει στο άτυχο γαϊδουράκι το οποίο βασανίστηκε από τον ιδιοκτήτη του στο Γραμμένο Ζίτσας των Ιωαννίνων. Το τραυματισμένο ζώο, εξέτασε εξειδικευμένο κτηνιατρικό κλιμάκιο, το οποίο διαπίστωσε ότι τα τραύματα του ζώου είναι πολύ σοβαρά, ενώ παράλληλα είχε δυσκολία στην αναπνοή και υποθερμία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το γαϊδουράκι υποβλήθηκε τελικά σε ευθανασία , έπειτα από σχετική απόφαση εξειδικευμένου κτηνιατρικού κλιμακίου που εξέτασε το ζώο.

Το άτυχο ζώο παρουσίαζε συμπτώματα υποθερμίας και ήταν αδύνατη η μεταφορά του σε ιδιωτική κτηνιατρική κλινική για την θεραπεία του. Η ευθανασία επιλέχθηκε ως λύση για την ανακούφιση του πόνου δεδομένου της μη αναστρέψιμης πορείας της υγείας του.

«Το ζώο βασανίζεται από τα τραύματα που έχει» είναι η διαπίστωση  σε αντίθεση με την αρχική εικόνα που είχε δοθεί και από την αυτοψία της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Το άτυχο ζώο αναμενόταν να έρθει στα Μέγαρα, ώστε να του παρασχεθει επιπλέον βοήθεια.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Κι.Δι.Ζω Ιωαννίνων, Ευαγγελία Κρυστάλλη, με ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε ότι το ζώο φέρει σοβαρά τραύματα σε όλο του το σώμα. 

«Ράγισε η καρδιά μας στη θέα ενός ανήμπορου ζώου ξαπλωμένο στα άχυρα. Το γαϊδουράκι ζει με σοβαρά τραύματα σε όλο του το σώμα. Έχει εκτεταμένα κ βαθιά τραύματα στο στέρνο από το σύρσιμο, καθώς και σε όλο τον κορμό και τα άκρα και ένα πόδι με άσχημο κάταγμα.  Για όλα αυτά τα τραύματα λαμβάνει διπλή αντιβίωση κ παυσίπονα. Είμαστε σε επικοινωνία με τους γιατρούς για να γίνει το καλύτερο για το άτυχο ζώο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε ότι «Δεύτερον τα σπλάχνα που βρέθηκαν ΔΕΝ έχουν καμία σχέση ούτε με αυτό το γαϊδουρακι ούτε με κανένα ιπποειδές. Έχει γίνει επιβεβαίωση από κτηνίατρο και ιππίατρο .Έχει κατατεθεί αίτημα για αφαίρεση και με το καλό το γαϊδουράκι θα μεταφερθεί το συντομότερο δυνατόν στα Μέγαρα Αττικής όπου και θα λάβει όλη την φροντίδα που του αξίζει. Τέλος επικοινωνήσαμε με ιατροδικαστή και μας ενημέρωσαν πως να πάρουμε δείγμα DNA από τα αίματα στην άσφαλτο και από το γαϊδουράκι για να είμαστε 1000% σίγουροι».

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο αντιδήμαρχος  

Παράλληλα, ο Δήμος Ζίτσας ανακοίνωσε χθες ότι ο αντιδήμαρχος παύεται από τα καθήκοντά του μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την κακοποίηση του γαϊδάρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου:

«Σεβόμενοι την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης κάναμε υπομονή και περιμέναμε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Δεν σχολιάσαμε και δεν προβήκαμε σε καμία δήλωση, διότι είμαστε οι τελευταίοι που θα δείξουμε ασέβεια στους θεσμούς της χώρας.

Αποδεικνύοντας έμπρακτα τα λεγόμενά μας από σήμερα παύουμε από τα καθήκοντα του τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης έως να αποφανθεί η δικαιοσύνη για να μη θεωρηθεί από κανένα ότι αυτή η θέση ευθύνης θα χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε. 

Σε ένα Δήμο, όπως είναι ο δικός μας φύση και θέση κτηνοτροφικός και πτηνοτροφικός, θεωρούμε απαράδεκτες και καταδικαστέες συμπεριφορές εναντίον οποιουδήποτε ζώου. Όποιος προσπάθησε να επενδύσει πολιτικά υποκαθιστώντας τους θεσμούς τον αφήνουμε στην κρίση των δημοτών».

Κινητοποίηση Βορίδη για το περιστατικό 

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε ζητήσει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση παύση του αντιδημάρχου.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης, ζήτησε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να εξετάσει το περιστατικό και να κινήσει άμεσα τη σχετική πειθαρχική διαδικασία, ενώ επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, από τον οποίο ζήτησε να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την άμεση παύση του αντιδημάρχου του.

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτά τέτοιου είδους φαινόμενα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, πολλώ δε μάλλον όταν φερόμενοι ως υπαίτιοι είναι αιρετοί, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε ζητήματα κακοποίησης και βασανισμού ζώων».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε νομοθετήσει τη μετατροπή της κακοποίησης και βασανισμού ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα με διάταξη την οποία υπερψήφισαν ανεξαιρέτως, όλα τα κόμματα της βουλής των Ελλήνων. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή