Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία - Συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022 08:57
UPD:09:00
Konstantinos Tsakalidis / SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία κατά τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινάει στις 12 Σεπτεμβρίου θα εξετάσει στη σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή των ειδικών. Με δηλώσεις τους, τόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όσο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχουν προϊδεάσει ότι τα μέτρα που θα ισχύουν στα σχολεία θα είναι «τα ηπιότερα δυνατά», καθώς «έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα».

Ερωτηθείς για το μοντέλο που θα εφαρμοστεί ο κ. Πλεύρης σημείωσε χθες πως «η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας».

Σε ό,τι αφορά τα self test είπε πως «έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ». «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουν το νόημα, το οποίο είχανε την προηγούμενη περίοδο» είπε ενώ σε για τις μάσκες ανέφερε: «Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πάντως πως «η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, οπότε αν χρειαστεί θα προσαρμοζόμαστε». Σε γενικές γραμμές «δεν θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πως πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι. Γιατί με αυτό το γνώμονα λειτουργούμε» πρόσθεσε.

Αλλά και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της πως η επιστροφή των μαθητών στα θρανία τη νέα σχολική χρονιά θα γίνει με το ηπιότερο δυνατό υγειονομικό πρωτόκολλο. «Η τάση είναι για τα ηπιότερα δυνατά μέσα, το ηπιότερο δυνατό πρωτόκολλο, γιατί πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα» ανέφερε.

Ξεκαθάρισε πάντως πως «έχουμε φύγει από τη λογική του συστηματικού ελέγχου, διότι αυτό δεν αποδίδει πλέον σε αυτή τη φάση που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Ερωτηθείσα για το τι τα συμβαίνει όταν εντοπίζεται κρούσμα στην τάξη η υπουργός απάντησε πως «δεν θα κάνουμε κάτι διαφορετικό από όλη την κοινωνία». «Η πολιτεία αυτή τη στιγμή έχει μέτρα σχετικά με το τι γίνεται όταν νοσήσει κάποιος. Αν κάποιος νοσήσει υπάρχει απομόνωση για πέντε μέρες και έπειτα μπορεί να βγει με μάσκα. Αυτό θα ισχύσει ούτως ή άλλως, αν οι ειδικοί δεν μας πουν κάτι διαφορετικό. Εκεί κινούμαστε» διευκρίνισε, προσθέτοντας πως «θα υπάρξει αναλυτικό πρωτόκολλο σχετικά με τα μέτρα». Η λογική είναι «κανονικότητα πάντα όμως με σεβασμό στους κανόνες δημόσιας υγείας που συστήνουν οι ειδικοί» σημείωσε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή