Βραζιλία: Πέθανε ο «άνθρωπος της τρύπας»

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022 23:11
BBC
A- A A+

Το τελευταίο εναπομείναν μέλος μιας ομάδας ιθαγενών που ζούσε σε πλήρη απομόνωση στην Βραζιλία πέθανε, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών της Βραζιλίας.

Ο άνδρας ήταν γνωστός ως Man of the Hole επειδή έσκαβε βαθιές τρύπες, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούσε για να παγιδεύει ζώα ενώ άλλες για να κρύβεται

Το σώμα του, αναφέρει το BBC, βρέθηκε στις 23 Αυγούστου, καλυμμένο με φτερά macaw σε μια αιώρα έξω από την ψάθινη καλύβα του. Όπως φαίνεται, περίμενε τον θάνατό του γιαυτό και καλύφθηκε με τα φτερά. Δεν υπήρχαν σημάδια βίας.

Θεωρείται ότι πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 60 ετών.

Ο άνδρας ήταν ο τελευταίος μιας ομάδας ιθαγενών που ζούσε στην περιοχή των ιθαγενών Tanaru στην πολιτεία Rondônia, η οποία συνορεύει με τη Βολιβία.

Η πλειοψηφία της φυλής του πιστεύεται ότι σκοτώθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1970 από παράνομους ανθρακωρύχους που ήθελαν να επεκτείνουν τη γη τους.

Το 1995, έξι από τα υπόλοιπα μέλη της φυλής του σκοτώθηκαν σε επίθεση από παράνομους κυνηγούς  καθιστώντας τον τον μοναδικό επιζώντα.

Η αρμόδια υπηρεσία της Βραζιλίας (FUNAI ) αντιλήφθηκε  ότι είναι ζωντανός μόλις το 1996 και από τότε παρακολουθούσε την περιοχή για τη δική του ασφάλεια.

GUARDIAN NEWS

Το 2018, τα μέλη του Funai κατάφεραν να τον κινηματογραφήσουν κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας συνάντησης στη ζούγκλα 

 Δεν τον ξαναείδαν από τότε, αλλά  βρήκαν τις ψάθινες καλύβες του και τις βαθιές τρύπες που έσκαψε.

Μερικοί είχαν ακονισμένες αιχμές στο κάτω μέρος και πιστεύεται ότι ήταν παγίδες για ζώα που κυνηγούσε, όπως αγριογούρουνο.

Άλλοι πράκτορες του FUNAI πιστεύουν ότι οι τρύπες μπορεί να είχαν πνευματική σημασία για τον άνδρα, ενώ άλλοι έχουν υποθέσει ότι μπορεί να τις χρησιμοποιούσε ως κρυψώνες.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, οι ιθαγενείς έχουν δικαίωμα στην πατρογονική τους γη, οπότε είναι γνωστό ότι όσοι θέλουν να την καταλάβουν τους σκοτώνουν.

Οι περιοχές που περιβάλλουν μια περιοχή των 8.070 εκταρίων χρησιμοποιούνται για γεωργία και οι ιδιοκτήτες γης έχουν εκφράσει στο παρελθόν την οργή τους για την απαγόρευση εισόδου στην γηγενή περιοχή.

Υπάρχουν περίπου 240 ιθαγενείς φυλές στη Βραζιλία, με πολλές να απειλούνται καθώς παράνομοι ανθρακωρύχοι, υλοτόμοι και αγρότες εισβάλλουν στην επικράτειά τους, προειδοποιεί η Survival International, ομάδα πίεσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

 naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή